ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Υπέρταση: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας

Η σεξουαλική ζωή των γυναικών ατονεί με το πέρασμα των χρόνων, γίνεται όμως πολύ χειρότερη όταν η γυναίκα πάσχει από υπέρταση.

Υπέρταση: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή της γυναίκας

Μελέτη ελλήνων επιστημόνων με τη συμμετοχή 417 γυναικών μεταξύ 31 και 60 ετών, έδειξε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από υπέρταση παρουσίαζαν σεξουαλική δυσλειτουργία, έναντι των γυναικών των οποίων η πίεση ήταν φυσιολογική. Παρατήρησαν δε, ότι όσο μεγάλωναν οι γυναίκες, αυξάνονταν και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα συμπεράσματα μιας τέτοιας μελέτης είναι πολύ σημαντικά καθώς η αυξημένη πίεση ταλαιπωρεί το 20% του γενικού πληθυσμού και είναι ο πλέον αρνητικός παράγοντας για σεξουαλική δυσλειτουργία.

bigstock Blood Pressure Measuring 90788966

Από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη οι 216 έπασχαν από ψηλή πίεση ενώ, οι 201 είχαν κανονική πίεση. Η ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής αξιολογήθηκε με βάση το δείκτη της γυναικείας σεξουαλικής λειτουργίας (Female Sexual Function Index, FSFI).

Ο δείκτης αυτός βασίζεται σε ερωτηματολόγιο με 19 ερωτήσεις και παρέχει πληροφόρηση σχετικά με διάφορους τομείς της γυναικείας σεξουαλικής ζωής, όπως: Επιθυμία για σεξ – Διέγερση – Λίπανση – Οργασμός – Ικανοποίηση – Πόνος.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα τα οποία να τεκμηριώνουν ότι η υψηλή πίεση είναι αρνητικός παράγοντας στη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες παρόλο που είναι ευαίσθητο θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Τι φταίει αν μια γυναίκα δεν μπορεί να φτάσει σε οργασμό

Online test: Πόσο καλές είναι οι επιδόσεις σας στο σεξ;

Τι ρίχνει τη λίμπιντο των ανδρών