ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ποια ζευγάρια προτιμούν το προφυλακτικό

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το είδος της σχέσης που έχουν οι δύο σύντροφοι καθορίζει αν θα προτιμήσουν το προφυλακτικό ως μέτρο προφύλαξης στο σεξ.

Ποια ζευγάρια προτιμούν το προφυλακτικό

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το είδος της σχέσης που έχουν οι δύο σύντροφοι καθορίζει αν θα προτιμήσουν το προφυλακτικό ως μέτρο προστασίας στο σεξ.

Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν η φύση της σχέσης και όχι τα ατομικά χαρακτηριστικά είναι ο παράγοντας που καθορίζει τη χρήση του προφυλακτικού.

Ερευνώντας τη συχνότητα χρήσης του προφυλακτικού μεταξύ των ζευγαριών, οι ερευνητές από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Άμστερνταμ παρατήρησαν ότι η διαφορά ηλικίας και η σταθερότητα της σχέσης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του προφυλακτικού.

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους γιατρούς, οι οποίοι έως τώρα εστίαζαν στα ατομικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία, εθνικότητα) και όχι τόσο στο είδος της σχέσης (διάρκεια σχέσης, αποκλειστικότητα, περιστασιακή σχέση).

Οι παράγοντες της πρώτης ομάδας φάνηκε να καθορίζουν μόνο σε ποσοστό 15% τη συχνότητα χρήσης του προφυλακτικού.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 2.144 άνδρες και γυναίκες. Το 50% των συμμετεχόντων ήταν κάτω των 25 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση προφυλακτικού ήταν συχνότερη στις περιστασιακές σχέσεις (33,5%) σε σύγκριση με τις μόνιμες σχέσεις (14%). Η συχνότητα χρήσης του προφυλακτικού φάνηκε να μειώνεται όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια της σχέσης.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επισκόπηση Sexually Transmitted Infections.

Διαβάστε επίσης:

Το προφυλακτικό του μέλλοντος είναι… γυναικείο

Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξετε το κατάλληλο προφυλακτικό

Προφυλακτικό με δόνηση απογειώνει την απόλαυση στο σεξ (βίντεο)