ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Κολεόσπασμος: Όταν ο κόλπος δεν «επιτρέπει» την είσοδο του πέους

Κολεόσπασμος ονομάζεται η σεξουαλική διαταραχή κατά την οποία οι μύες του κόλπου συσφίγγουν ακούσια, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει κάθε απόπειρα εισόδου του πέους.

Κολεόσπασμος: Όταν ο κόλπος δεν «επιτρέπει» την είσοδο του πέους

Η συστολή οφείλεται στις αθέλητες συσπάσεις των μυών του πυελικού εδάφους, γύρω από τον κόλπο. Η γυναίκα δεν είναι σε θέση να ελέγξει ή να επιβάλλει τη διαστολή των μυών.

Ίσως να μην έχει καν επίγνωση αυτής της αντίδρασης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση διαπιστώνεται από τον έντονο πόνο ή το τσούξιμο κατά την εκκίνηση της σεξουαλικής επαφής. Άλλοτε πάλι, η διείσδυση είναι εξαιρετικά δύσκολη ή και αδύνατη.

vag1

Το άνοιγμα του κόλπου μπορεί να είναι εντελώς «κλειστό» λόγω του κολεόσπασμου, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται κάθε προσπάθεια εισόδου του πέους.

Ο κολεόσπασμος χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες: τον πρωτοπαθή και το δευτεροπαθή.

Αν η γυναίκα δεν έχει καταφέρει ποτέ να κάνει σεξ χωρίς να πονά, πρόκειται για πρωτοπαθή κολεόσπασμο. Στην περίπτωση αυτή, η γυναίκα δεν μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ταμπόν ή να κάνει τεστ Παπ.

vag2

Ο κολεόσπασμος μπορεί όμως να εμφανιστεί ξαφνικά, ακόμη και αν η γυναίκα έχει απολαύσει το σεξ για πολλά χρόνια, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Τότε πρόκειται για δευτεροπαθή κολεόσπασμο που μπορεί να οφείλεται σε κάποια υποκείμενη νόσο, σε τραυματική εμπειρία, σε χειρουργική επέμβαση ή στην εμμηνόπαυση.

Διαβάστε επίσης:

Τι φταίει αν μια γυναίκα δεν μπορεί να φτάσει σε οργασμό
Γιατί ορισμένοι άνδρες πονάνε στο σεξ
Τα αίτια του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ