ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πόνος στο σεξ: Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια ενόχληση κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως πόνο, τσούξιμο ή ήπια αιμορραγία.

Πόνος στο σεξ: Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι

Πότε τα συμπτώματα αυτά θεωρούνται αμελητέα και πότε αποτελούν ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος;

Δείτε μια λίστα με μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες στο σεξ και πότε αυτά πρέπει να γίνουν αφορμή για επίσκεψη στο γιατρό.

1. Ξηρότητα του κόλπου

a ok or wtf ss1

Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα. Παράγοντες όπως το στάδιο του κύκλου της περιόδου ή η μέθοδος αντισύλληψης που επιλέγει το ζευγάρι μπορεί να ευθύνονται για την ελλιπή λίπανση του κόλπου. Η χρήση λιπαντικού είναι στην περίπτωση αυτή μια εύκολη λύση για να αποφευχθεί ο πόνος και ο ερεθισμός των γεννητικών οργάνων.

2. Εκτενής αιμορραγία

a ok or wtf ss2

Δεν είναι ανησυχητικό να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του σεξ ίχνη αίματος, όμως η εκτενής αιμορραγία δεν είναι φυσιολογική. Εάν, για παράδειγμα, η ροή αίματος είναι αρκετά μεγάλη ώστε το αίμα να κυλά εσωτερικά στους μηρούς, επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο γιατρό. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε εσωτερική ρήξη του κόλπου, κατάσταση που συνοδεύεται από έντονους πόνους.

3. Τσούξιμο

a ok or wtf ss3

Είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα. Μπορεί να οφείλεται σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν αρώματα ή άλλα συστατικά που προκαλούν ερεθισμούς. Εάν δεν χρησιμοποιείτε εσείς κάποιο προϊόν που σας προκαλεί ενοχλήσεις, ρωτήστε το σύντροφό σας τι προϊόντα χρησιμοποιεί. Επίσης, το ξύρισμα είναι μια άλλη συνηθισμένη αιτία, καθώς όταν αρχίζουν να φυτρώνουν οι καινούργιες τρίχες είναι αρκετά τραχιές και μπορεί να τραυματίσουν ελαφρώς την ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων. Για άμεση ανακούφιση και μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό (εάν οι ενοχλήσεις επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες), τοποθετήστε επάνω στο ευαίσθητο σημείο μια δροσερή κομπρέσα.

4. Κράμπες

a ok or wtf ss4

Και οι κράμπες είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του σεξ. Η αίσθηση που έχει η γυναίκα είναι ότι εσωτερικά του κόλπου οι μύες συσπώνται ή είναι «πιασμένοι». Μια πιθανή αιτία του συμπτώματος είναι οι προσταγλαδίνες, ουσίες που περιέχει το ανδρικό σπέρμα. Οι προσταγλαδίνες βρίσκονται τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο σώμα, ωστόσο η «έξτρα δόση» που λαμβάνει η γυναίκα μέσω του σπέρματος μπορεί να πυροδοτήσει τις μυϊκές συσπάσεις. Η κράμπα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης αίματος στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια του σεξ, όταν η ερωτική πράξη δεν ολοκληρώνεται με έναν οργασμό. Εάν οι κράμπες επιμένουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κύστη στην ωοθήκη.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Επίπονος οργασμός: Πού οφείλεται, πώς αντιμετωπίζεται
Οι λόγοι που λένε “OXI” στο σεξ άνδρες και γυναίκες
Όταν το υπερβολικό ανδρικό μέγεθος είναι "ασύμβατο" με τον γυναικείο κόλπο...
Πόνος στο σεξ: 10 τρόποι να τον αντιμετωπίσετε
Κολεόσπασμος: Όταν ο κόλπος δεν «επιτρέπει» την είσοδο του πέους