ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Καθημερινά αντικείμενα που σκοτώνουν την αντρική λίμπιντο

Καθημερινά αντικείμενα που σκοτώνουν την αντρική λίμπιντο

Το στρες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα περιττά κιλά είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που συνδέονται με τη μειωμένη ερωτική επιθυμία στον άντρα.

Νέα αμερικανική έρευνα επισημαίνει, ωστόσο, ότι η λίμπιντο του άνδρα μπορεί να δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα λόγω... σαμπουάν ή αδιάβροχου μπουφάν!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε πλαστικά και προϊόντα περιποίησης συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Αντίστοιχη επίδραση όμως παρατηρήθηκε και σε γυναίκες και παιδιά.

Η τεστοστερόνη είναι μια κατ' εξοχήν «ανδρική ορμόνη», όμως παίζει σημαντικό ρόλο σε αρκετές λειτουργίες και στη γυναίκα, όπως η εγκεφαλική λειτουργία, η οστική πυκνότητα, η σωματική ανάπτυξη και η υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις σε σχέση με τα επίπεδα τεστοστερόνης σε περισσότερους από 2.200 Αμερικανούς που συμμετείχαν στην Εθνική Δημοσκόπηση για την Υγεία και τη Διατροφή την περίοδο 2011-2012.

Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται στα πλαστικά από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και σε αρκετά προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

«Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν μειωμένα όταν η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις ήταν αυξημένη σε βασικές πληθυσμιακές υποομάδες, όπως τα αγόρια 6 έως 12 ετών και οι άνδρες και γυναίκες 40 έως 60 ετών», δηλώνει ο ερευνητής Τζον Μίκερ, ένας από τους βασικούς συντάκτες της μελέτης.

Τα υψηλά επίπεδα έκθεσης φάνηκε να συνδέονται με μείωση της τάξεως του 11-24% στα επίπεδα της τεστοστερόνης στις γυναίκες 40-60 ετών και μείωση 24-34% στα αγόρια 6 έως 12 ετών.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν κάποια σχέση αιτίας και αποτελέσματος, η συσχέτιση ήταν αρκετά ισχυρή.

Τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης συνδέονται με αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγική ικανότητα στα νεαρά αγόρια, ενώ στη μέση ηλικία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία του άνδρα, μειωμένη ερωτική διάθεση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή μειωμένη νοητική απόδοση, εξηγεί ο Μίκερ.

Διαβάστε επίσης:

Το πιο παράδοξο προειδοποιητικό σημάδι της στυτικής δυσλειτουργίας
Το φρούτο που ενισχύει και διατηρεί τη στύση των ανδρών
Το απόλυτο μυστικό της σεξουαλικής χημείας...

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen