ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Συχνή εκσπερμάτιση και ποιότητα σπέρματος: Ποια είναι η σχέση τους

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνδρες χάνουν κάθε χρόνο το 2% της δυναμικής τους σπέρματός τους. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται τόσο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων όσο και η κινητικότητά τους.

Συχνή εκσπερμάτιση και ποιότητα σπέρματος: Ποια είναι η σχέση τους

Για τα προβλήματα της ανδρικής γονιμότητας, ένα εκ των οποίων είναι η κακή ποιότητα σπέρματος, έχουν ενοχοποιηθεί πολλοί παράγοντες και καταστάσεις. Τι ισχύει όμως με τη συχνή εκσπερμάτιση;

Η συμβουλή που συνήθως δίνουν οι γιατροί στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί είναι να κάνουν σεξ μέρα παρά μέρα, ώστε να υπάρχει χρόνος για να αποκατασταθεί στο «διάλειμμα» ο αριθμός των σπερματοζωαρίων του άνδρα. Αυτό σχετίζεται με την μία πλευρά που υποστηρίζει ότι οι συχνές συνουσίες και κατά συνέπεια η συχνή εκσπερμάτιση ρίχνουν τα επίπεδα του σπέρματος.

Νέες έρευνες ωστόσο, ανατρέπουν τα δεδομένα και υποστηρίζουν ότι το καθημερινό σεξ είναι αποτελεσματικότερο.

Επιστήμονες που ασχολούνται με την υπογονιμότητα, ανακάλυψαν πως το καθημερινό σεξ για μια περίοδο επτά ημερών βελτιώνει τη γενετική ποιότητα του σπέρματος, χωρίς να μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τόσο ώστε να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα.

Όταν ένας άνδρας περνά δύο ή τρεις ημέρες χωρίς να εκσπερματώσει, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων που αποθηκεύονται στην επιδιδυμίδα, στην κορυφή του όρχεως, αυξάνεται.

Όσο πιο πολύ χρόνο μένουν τα σπερματοζωάρια αυτά στην επιδιδυμίδα, όμως, τόσο μεγαλύτερη γενετική φθορά συσσωρεύουν μέσω της έκθεσης σε θερμότητα και ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Η τακτική εκσπερμάτωση αδειάζει αυτήν τη δεξαμενή σπέρματος, διασφαλίζοντας την έξοδο νεοπαραχθέντος, ανώτερης γενετικής ποιότητας σπέρματος.

Για κάποια ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ίσως το μόνο που λείπει από την προσπάθειά τους να είναι το καθημερινό σεξ τις πιο γόνιμες ημέρες της γυναίκας, υποστηρίζουν πλέον οι ειδικοί.

Η άποψη αυτή ίσως αποδειχθεί σημαντική και για τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση: ο άνδρας καλείται συνήθως να απέχει από την εκσπερμάτωση για τρεις ημέρες προτού δώσει δείγμα σπέρματος για τη γονιμοποίηση των ωαρίων της συντρόφου του και πολλά ζευγάρια δεν κάνουν τακτικά σεξ κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής.

Διαβάστε επίσης:

Τι αποκαλύπτει το... σπέρμα για την υγεία του άντρα

Πώς θα βελτιώσετε την ποιότητα του σπέρματός σας

Τι είναι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση στον άνδρα κα τι την προκαλεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ