ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε χαμηλή τεστοστερόνη;

Αρκετά συχνά βλέπουμε τους άνδρες να ανησυχούν και να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις αλλαγές που παρατηρούν στο σώμα τους. Άλλοι θεωρούν ότι ευθύνεται η ηλικία που μεγαλώνουν πια και γερνούν.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε χαμηλή τεστοστερόνη;

Είναι γεγονός ότι όσο ο άνδρας μεγαλώνει και βρίσκεται πια στη μέση ηλικία, η παραγωγή της τεστοστερόνης στον οργανισμό του θα παρουσιάσει μείωση, με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη γήρανση στον οργανισμό του και στο σώμα του.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορεί να αντιστρέψει κατά κάποιο τρόπο την ορμονική αυτή ανισορροπία. Φτάνει να μην μείνει με τα χέρια σταυρωμένα και μπει σε παθητική στάση.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε κάποια από τα ακόλουθα, καλό θα ήταν να ελέγξετε τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας, πριν θεωρήσετε ότι φταίει κάτι άλλο ή και πριν σας κατηγορήσει η σύντροφός σας ότι δεν την θέλετε σεξουαλικά ή ακόμα ότι μπορεί να... σκέφτεστε κάποια άλλη γυναίκα:

Μειωμένη ερωτική επιθυμία

Σίγουρα με την πάροδο των χρόνων καθώς ο άνδρας απομακρύνεται από την 3η δεκαετία της ζωής του, όπου οι σεξουαλικές του ορμές είναι πολύ έντονες, θα παρατηρήσει αλλαγές. Η σεξουαλική επιθυμία, η διάθεση για να κάνει σεξ δηλαδή, μπορεί να ελαττωθεί αρκετά. Όταν μάλιστα οι ερωτικές του ορμές δεν είναι αυτές που εκείνος γνώριζε από τα προηγούμενα χρόνια του, μην θεωρήσει ότι φταίει η ηλικία, επειδή δηλαδή βρίσκεται κοντά στην ηλικία των 50 ετών. Αν βέβαια είναι ακόμη πιο μικρός σε ηλικία και χάσει την όρεξή του για σεξ, είναι ακόμα μεγαλύτερη η ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στυτική δυσλειτουργία

Ο άνδρας αρχίζει και αντιμετωπίζει προβλήματα στο να αποκτήσει ή ακόμη και να διατηρήσει την στύση του. Επίσης επηρεάζονται αρνητικά και οι πρωινές του στύσεις.

Μειωμένη ποσότητα σπέρματος

Ο άνδρας παρατηρεί ότι η ποσότητα του σπέρματός του είναι μικρότερη, εφόσον επηρεάζεται η παραγωγή σπέρματος, μάλιστα μπορεί να τον οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Απώλεια μαλλιών

Όσο και αν είναι πιο αποδεκτό στον άνδρα καθώς μεγαλώνει να χάνει τα μαλλιά του, καλό είναι να ελέγξει την τεστοστερόνη του καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας και το πόσο δυνατή θα βγει.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Ο άνδρας αισθάνεται ότι χάνει τη δύναμή του, έχει λιγότερη ενέργεια, κουράζεται πιο εύκολα, ενώ παράλληλα βλέπει και την μυϊκή του μάζα να ελαττώνεται.

Αύξηση του βάρους

Ο άνδρας παρατηρεί ότι πολύ πιο εύκολα μαζεύει λίπος στη κοιλιά του, ενώ και το βάρος του αρχίζει και αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με πριν. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί διόγκωση των μαστών του, η λεγόμενη γυναικομαστία.

Διαταραχές στον ύπνο: Ο ύπνος του διαταράσσεται.

Διαταραχές στο συναίσθημα

Ο άνδρας αρχίζει και δεν αισθάνεται όπως πριν, γίνεται πιο ευάλωτος συναισθηματικά, η διάθεσή του είναι πιο μελαγχολική, μπορεί να είναι πιο οξύθυμος, να μην έχει διάθεση να κάνει πράγματα που πιο παλιά του έδιναν ευχαρίστηση.

Επιβράδυνση στις γνωστικές λειτουργίες: Μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρώσει την σκέψη του.

Οστεοπενία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή οστεοπόρωση: Τα οστά γίνονται πιο ευάλωτα σε κατάγματα, πιο εύθραυστα.

Εξάψεις, ιδρώτας

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπτώματα που αξίζει να δώσει σημασία ένας άνδρας και να μην γίνει ένας παθητικός θεατής καθώς πιστεύει ότι ευθύνεται η ηλικία του, το ότι μεγαλώνει δηλαδή. Ναι μεν μεγαλώνει, ναι μεν η τεστοστερόνη του μπορεί να μειώνεται λόγω αυτού, μπορεί να γίνει όμως μία κατάσταση αναστρέψιμη, Σήμερα ο άνδρας μπορεί να έχει μία καλή και ποιοτική ζωή αν προσέξει τον εαυτό του, καθώς η σεξουαλική του ζωή και η ενέργεια που χρειάζεται μπορεί να υπολείπεται λόγω χαμηλής τεστοστερόνης και μόνο!

Μαρίνα Μόσχα, Γιάννης Παπαϊωάννου
www.askitis.gr