ΥΓΕΙΑ

Η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με σοβαρό κίνδυνο υγείας: Τι μπορείτε να κάνετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη τείνει να συνδέεται περισσότερο στο μυαλό των ανθρώπων με την ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών και την επιθυμία για σεξ τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με σοβαρό κίνδυνο υγείας: Τι μπορείτε να κάνετε
Bigstock

Αλλά η τεστοστερόνη παίζει και άλλους ρόλους που σχετίζονται με το μέγεθος των μυών και τη δύναμη των οστών. Θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στη διάθεση και μπορεί να εμπλέκεται στην λειτουργία των ωοθηκών στις γυναίκες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ο σημαντικός χημικός αγγελιοφόρος έχει πιθανώς και άλλες λειτουργίες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Μάλιστα, μια νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε τώρα στο Annals of Internal Medicine, αναφέρει ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου των ανδρών καθώς και τον συνολικό κίνδυνο θανάτου!

Συγκεκριμένα:

  • Όσοι είχαν χαμηλή αρχική τιμή τεστοστερόνης ορού είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
  • Όσοι είχαν πολύ χαμηλά αρχικά επίπεδα είχαν επιπλέον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Πώς η τεστοστερόνη αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου

Πριν από την τελευταία αυτήν μελέτη, υπήρχε διαμάχη γύρω από το εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη για να φτάσει η ορμόνη σε φυσιολογικά επίπεδα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και κάθε αιτίας θανάτου στους άνδρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης ήθελαν να μάθουν εάν καθαυτή η χαμηλή τεστοστερόνη έθετε τους άνδρες σε κίνδυνο γι' αυτά τα αποτελέσματα υγείας.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, μαζί με άλλους Αυστραλούς ερευνητές καθώς και ερευνητές από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, συγκέντρωσαν 11 επιμέρους μελέτες επί 24.000 ατόμων συνολικά, για να αναλύσουν το πώς η τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο θανάτου στους ηλικιωμένους άνδρες.

Στους άνδρες από τις επιλεγμένες μελέτες είχε προηγουμένως μετρηθεί η ολική τεστοστερόνη τους, χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας. Είχαν επίσης παρακολουθηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με τα βασικά επίπεδα διαφόρων ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της ολικής τεστοστερόνης, της σφαιρίνης που δεσμεύει τις ορμόνες του φύλου, της ωχρινοτρόπου ορμόνης, της διυδροτεστοστερόνης και της οιστραδιόλης.

Στη συνέχεια, αναζήτησαν τυχόν συνδέσεις μεταξύ αυτών των επιπέδων και του σχετικού κινδύνου των συμμετεχόντων για καρδιαγγειακά συμβάντα, καρδιαγγειακούς θανάτους ή θανάτους από οποιαδήποτε αιτία.

Μετά την ανάλυσή τους, διαπίστωσαν ότι:

  • Οι άνδρες με χαμηλή ολική τεστοστερόνη (κάτω από 7,4 nmol/L) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.
  • Όσοι είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης (κάτω από 5,3 nmol/L) είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Γιατί η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου

Η ουρολόγος δρ. Karen Eilber, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη, επιβεβαίωσε τη σχέση που βρέθηκε μεταξύ της τεστοστερόνης και του κινδύνου θανάτου.

“Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι εάν τα επίπεδα τεστοστερόνης συμβάλλουν άμεσα στον θάνατο από αυτές τις αιτίες ή αν η χαμηλή τεστοστερόνη είναι απλώς ένα σημάδι γενικής κακής υγείας”, επισήμανε.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι ένας λόγος που η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σχετίζεται με χειρότερη υγεία είναι το γεγονός ότι οδηγεί σε λιγότερη μυϊκή μάζα και μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, δύο γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί επίσης να σχετίζεται με άλλα συνοδά προβλήματα υγείας, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την χαμηλή τεστοστερόνη

Ο δρ. Adam Ramin, ουρολόγος-ογκολόγος και ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Ειδικών για τον Ουρολογικό Καρκίνο στο Λος Άντζελες, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στην μελέτη, σημείωσε αρκετά πιθανά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να σχετίζονται με χαμηλή τεστοστερόνη:

“Είναι αλήθεια ότι η χαμηλή τεστοστερόνη θα οδηγήσει σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και πιθανώς σε στυτική δυσκολία. Ωστόσο, συνδέεται επίσης με πολλά συστηματικά ιατρικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • απώλεια οστικής πυκνότητας
  • απώλεια μυϊκής μάζας
  • αύξηση βάρους
  • κυκλοθυμία
  • κόπωση και
  • κατάθλιψη
  • καρδιακές προσβολές
  • εγκεφαλικά επεισόδια και
  • θάνατο”.

Πώς να μάθετε αν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη

Η δρ. Eilber εξήγησε ότι το να μάθετε αν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη απαιτεί μόνο μια απλή εξέταση αίματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν έχετε χαμηλή ολική τεστοστερόνη, το τεστ μπορεί να μην είναι τόσο ακριβές:

“Το επίπεδο τεστοστερόνης πρέπει να μετριέται το πρωί. Τότε η τεστοστερόνη είναι στο αποκορύφωμά της για την ημέρα. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι υπάρχουν δύο τύποι αριθμών τεστοστερόνης που θα υπάρχουν στα αποτελέσματα της εξέτασής σας: συνολική και ελεύθερη τεστοστερόνη.

Η ελεύθερη τεστοστερόνη είναι η μορφή που είναι βιοδιαθέσιμη: μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στον οργανισμό. Η ολική τεστοστερόνη μετρά τόσο την ελεύθερη όσο και εκείνη που είναι συνδεδεμένη με ορισμένες πρωτεΐνες στο αίμα και δεν είναι άμεσα διαθέσιμη για χρήση”.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων σας είναι πολύ χαμηλά.

Τι μπορείτε να κάνετε για τη χαμηλή τεστοστερόνη

Εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, ο δρ. Ramin είπε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την αυξήσετε, όπως:

  • Απώλεια βάρους
  • Καλής ποιότητας και επάρκειας ύπνος
  • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων
  • Διακοπή/αποφυγή του καπνίσματος
  • Τακτικές καρδιαγγειακές ασκήσεις για 30-45 λεπτά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα
  • Διακοπή/αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
  • Καλή ενυδάτωση (τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα)
  • Κατανάλωση 2-4 αυγών (με τον κρόκο) την εβδομάδα
  • Αποφυγή προϊόντων σόγιας

Ο δρ. Ramin πρόσθεσε ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης, όπως η DHEA και η βιταμίνη D3. Ωστόσο, δεν πρέπει να λαμβάνετε DHEA χωρίς την επίβλεψη του γιατρού σας, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την ασφάλεια εάν έχετε καρκίνο του προστάτη. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα συμπληρώματα με οιστρογονικές ενώσεις, όπως τα βιοφλαβονοειδή.

Εάν τα φυσικά μέτρα δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μια συνταγή για θεραπεία τεστοστερόνης. Αυτή μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα, με ένεση ή μέσω αλοιφών, τζελ ή επιθεμάτων που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα.

Πηγή: healthline.com