ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Περιστασιακό σεξ: Πώς επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η ποιότητα του σπέρματος που παράγει ο άνδρας δεν επηρεάζεται μόνο από την ηλικία του, τη φυσική του κατάσταση ή τη διατροφή του αλλά και από τις σεξουαλικές του συνήθειες.

Περιστασιακό σεξ: Πώς επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος

Ερευνητές από το Κολλέγιο του Γούστερ, στο Οχάιο των ΗΠΑ, θέλησαν να εξετάσουν εάν η συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και κατέληξαν σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Διαπίστωσαν πως όταν ένας άνδρας έχει σεξουαλικές επαφές με μια καινούργια σύντροφο το σπέρμα που παράγει είναι ανώτερο ποιοτικά και μάλιστα ο άνδρας είναι πιο πιθανό να φτάσει πιο γρήγορα σε οργασμό με μια νέα σύντροφο.

Ευελπιστούν πως τα ευρήματα της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolutionary Psychological Science, θα φανούν χρήσιμα ώστε να βελτιωθούν οι διαθέσιμες θεραπείες για την ανδρική υπογονιμότητα.

Η ποιότητα του σπέρματος καθορίζεται από την ποσότητα, την κινητικότητα και τη δομή των σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι και οι τρεις αυτοί δείκτες είναι βελτιωμένοι όταν ο άνδρας έρχεται σε επαφή με μια καινούργια σύντροφο.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι το ανδρικό εκσπερμάτισμα, τόσο ως προς τη συμπεριφορά του όσο και ως προς τη σύστασή του, μεταβάλλεται λόγω ενός νέου θηλυκού ερεθίσματος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Πωλ Ζόζεφ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 12 ετεροφυλόφιλοι άνδρες ηλικίας 18 έως 23 ετών. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να παράσχουν επτά διαφορετικά δείγματα σπέρματος σε διάστημα 15 ημερών. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό σεξουαλικής δυσλειτουργίας, πάθηση που επηρέαζε την υγεία του αναπαραγωγικού (των όρχεων συγκεκριμένα) ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Επίσης, δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή και δεν ήταν καπνιστές.

Οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους ένα δωμάτιο ώστε να απομονωθούν και αποσπάσματα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου στα οποία πρωταγωνιστούσαν ένας άνδρας και μία γυναίκα. Καθένας από τους συμμετέχοντες είδε τα βίντεο στο ίδιο δωμάτιο περίπου την ίδια στιγμή της ημέρας ανά 48 έως 72 ώρες. Τα βίντεο είχαν διάρκεια τρία λεπτά και έπαιζαν ξανά και ξανά έως ότου ο άνδρας καταφέρει να παράσχει το επιθυμητό δείγμα κάθε φορά.

Σε έξι από τα αποσπάσματα πρωταγωνιστούσαν ο ίδιος άνδρας και η ίδια γυναίκα (οι σκηνές ήταν κάθε φορά διαφορετικές), όμως στο έβδομο βίντεο η πρωταγωνίστρια ήταν διαφορετική. Μάλιστα, η κοπέλα δεν έμοιαζε καθόλου με την άλλη, καθώς είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, διαφορετικό σώμα, άλλο χρώμα μαλλιών και τατουάζ.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τη χρονική στιγμή που ξεκίνησαν να βλέπουν τα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου και τη χρονική στιγμή που έφτασαν στην εκσπερμάτιση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα σπέρματος.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως το εσπερμάτισμα ήταν ανώτερο ποιοτικά όταν οι άνδρες ήρθαν αντιμέτωποι με το σεξουαλικό ερέθισμα της διαφορετικής κοπέλας, ενώ ο οργασμός επήλθε πιο γρήγορα μετά την έκθεση στο καινούργιο «ερέθισμα», όταν είχε προηγηθεί η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην ίδια γυναίκα.

Οι ερευνητές ευελπιστούν πως περαιτέρω έρευνες αυτού του είδους θα χρησιμεύσουν για την εξεύρεση νέων προσεγγίσεων στη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Διαβάστε επίσης:

Τι ψάχνουν οι γυναίκες σε ένα one night stand
Ποιες γυναίκες είναι «επιρρεπείς» στο σεξ της μιας βραδιάς;«επιρρεπείς» στο σεξ της μιας βραδιάς;
Σεξ: Ο επιστημονικός ορισμός της «αρπαχτής»