ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Απιστία: Σε ποιες περιπτώσεις «απαγορεύεται» να τη συγχωρήσετε

Απιστία: Σε ποιες περιπτώσεις «απαγορεύεται» να τη συγχωρήσετε

Όταν έρχεται κάποιος αντιμέτωπος με την απιστία στη σχέση του, η πρώτη σκέψη που του περνά από το μυαλό είναι συνήθως η εξής: «Να μείνω ή να φύγω;»

Το να διαλύσει κάποιος μια σχέση με έναν άνθρωπο που αγαπά είναι εξίσου επίπονο με το να παραμείνει σε σχέση με έναν άνθρωπο που τον έχει πληγώσει.

Το δίλημμα είναι λοιπόν τεράστιο και όποια απόφαση κι αν πάρει κανείς μοιάζει αρχικά λάθος...

Η ειδικός σε θέματα σεξ και σχέσεων Τρέισι Κοξ πιστεύει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η απάντηση είναι πολύ ξεκάθαρη. Αν και η απιστία δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη, πότε θεωρεί η ειδικός ότι η συγχώρεση δεν «πρέπει» να αποτελεί επιλογή;

bigstock Love Triangle 100948196

- Εάν είστε κατά συρροή απατημένος/η

Εάν η απιστία αποτέλεσε αγκάθι σε κάθε σχέση που είχατε στο παρελθόν, ίσως πρέπει να αναλογιστείτε κατά πόσο επιλέγετε τους κατάλληλους συντρόφους.

Ενδεικτικά, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ωθήσει το άτομο να εμπλέκεται σε προβληματικές σχέσεις που δεν χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό.

- Ο/Η σύντροφος έχει βεβαρημένο ιστορικό απιστίας

Εάν η απιστία είναι «συνήθεια», τότε δύσκολα κόβεται... Βέβαια, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα και ένας άνθρωπος μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση που κρατούσε στο παρελθόν και να αποφασίσει να αλλάξει εάν βρει τον κατάλληλο σύντροφο.

- Η απιστία δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό

Η απιστία συνεπάγεται κρίση εμπιστοσύνης στο ζευγάρι, η οποία χρειάζεται χρόνο και κόπο για να αποκατασταθεί. Εάν η σχέση έχει περάσει ήδη μία φορά από αυτή τη διαδικασία και έχει αντέξει, τότε ένα δεύτερο (τρίτο ή και τέταρτο) «χτύπημα» δύσκολα ξεπερνιέται, καθώς συνήθως υποδεικνύει έλλειψη σεβασμού απέναντι στα συναισθήματα του άλλου.

- Άρνηση της απιστίας παρά τα αδιάσειστα τεκμήρια

Άλλο οι υποψίες και οι φήμες και άλλο οι αποδείξεις. Ένα ο άπιστος έχει πιαστεί «στα πράσα» και συνεχίζει να αρνείται ότι έχει απατήσει, δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς οτιδήποτε άλλο λέει...

- Ο/Η σύντροφος λέει ψέματα για τα πάντα

Η εμπιστοσύνη αποτελεί τη βάση για κάθε σχέση, είτε φιλική είτε ερωτική. Ένας σύντροφος που λέει συνεχώς ψέματα, όχι μόνο για του πού βρίσκεται και με ποιον αλλά και για άλλα πράγματα, η σχέση είναι μάλλον καταδικασμένη και θα ήταν καλύτερο για εσάς να επενδύσετε το χρόνο και τα συναισθήματά σας κάπου αλλού.

- Η ζήλια και η αμφιβολία παραμένουν

Δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολο να συγχωρήσουν την απιστία. Για ένα άτομο που δεν μπορεί να διαχειριστεί το αίσθημα της ζήλιας και την έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό ψυχολογικά να προσπαθεί να σώσει τη σχέση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αλλάζει μια σχέση μετά την απιστία

Πώς ορίζεται η απιστία...

Πώς θα καταλάβεις αν σε απατάει

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen