ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι και ζήτημα… γονιδίων

Η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας θεωρείται πως επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς παράγοντες, όπως οι επιρροές της οικογένειας και οι σεξουαλικές συνήθειες των συνομηλίκων, ωστόσο νέες έρευνες σε περισσότερους από 380.000 ανθρώπους υποδεικνύουν ότι σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες.

Η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής είναι και ζήτημα… γονιδίων

Σύμφωνα με μία εκ των μελετών, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Genetics, η κληρονομικότητα φαίνεται να καθορίζει σε ποσοστό περίπου 25% το πότε θα κάνει κάποιος σεξ για πρώτη φορά.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι υπάρχει μια γενετική «συνιστώσα», αγνώστου βαθμού επιρροής, που επηρεάζει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως την έναρξη της εφηβείας και την ηλικία της γέννησης του πρώτου παιδιού στις γυναίκες.

bigstock Love Romance 542733

Η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας έχει σταδιακά μειωθεί από τα 18 χρόνια το 1880 στα 12,5 χρόνια περίπου σήμερα και στα δύο φύλα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης μια πιθανή σχέση ανάμεσα στην πρόωρη εφηβεία και στην πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, συσχετίζοντας και τα δύο με γενετικούς παράγοντες.

Η νέα έρευνα επιστημόνων από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ισλανδία, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο-παιδίατρο Κεν Ονγκ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, περιελάμβανε γενετική ανάλυση σε πάνω από 125.000 άτομα από τη Βρετανία ηλικίας 40 έως 69 ετών και εντόπισε 38 γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από μια δεύτερη ανάλυση σε 241.900 άτομα από την Ισλανδία και 20.200 από τις ΗΠΑ, όλα άνω των 45 ετών.

Ορισμένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια, όπως το CADM2, το οποίο επιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα, έχουν επίσης συσχετισθεί με την ανάπτυξη μιας πιο ριψοκίνδυνης προσωπικότητας (και προφανώς η ηλικία της πρώτης επαφής επηρεάζεται από μια τέτοια τάση). Άλλα γονίδια συσχετίζουν το πρώιμο σεξ με την απόκτηση περισσότερων παιδιών στη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Διαβάστε επίσης:

Σεξ σε νεαρή ηλικία: Οι 3 παράγοντες που επηρεάζουν τους εφήβους

Σε ποια ηλικία κάνουν σεξ οι Έλληνες για πρώτη φορά