ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Η ευτυχισμένη σχέση φαίνεται στον… ύπνο

Το πόσο καλά κοιμάστε είναι πιθανώς ενδεικτικό για το πόσο ευτυχισμένοι είστε στη σχέση σας, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στην Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Η ευτυχισμένη σχέση φαίνεται στον… ύπνο

Όταν ένα άτομο νιώθει ότι ο σύντροφος δεν δείχνει την επιθυμητή εκτίμηση, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Society for Personality and Social Psychology, τότε είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει προβλήματα ύπνου. Αντιθέτως, όσοι νιώθουν ασφάλεια στη σχέση τους κοιμούνται σαν... πουλάκια!

bigstock Feeling Calm And Comfortable 81531089

Προκειμένου να εξερευνήσουν πώς η ικανοποίηση από τη σχέση επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 698 Αμερικανούς ηλικίας 35 έως 86 ετών που είτε ήταν παντρεμένοι είτε συζούσαν με τον έτερόν τους ήμισυ. Οι ερωτήσεις στις οποίες έπρεπε να απαντήσουν οι συμμετέχοντες αφορούσαν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που ονομάζεται ανταποκρισιμότητα (responsiveness) και περιγράφει κατά πόσο νιώθει κάποιος ότι ο σύντροφός του τον νοιάζεται, τον καταλαβαίνει, τον εκτιμά κ.λπ.

Εν συνεχεία, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων και παράλληλα ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν κατά την τελευταία εβδομάδα εκδήλωσαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Οι ακόλουθες αναλύσεις υπέδειξαν ότι τα υψηλά επίπεδα ανταποκρισιμότητας του συντρόφου συσχετίζονται με καλύτερη ποιότητα ύπνου και λιγότερα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Άλλωστε, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η κακή ψυχολογική κατάσταση αποτελεί συνήθη αιτία του κακού ύπνου.

Τα αποτελέσματα βέβαια δεν εξέπληξαν τους ερευνητές, αφού είναι γνωστό ότι ο καλός ύπνος προϋποθέτει να νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι. Η βασικότερη πηγή αυτών των συναισθημάτων είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι και κυρίως ο άνθρωπος που κοιμάται στο πλάι μας κάθε βράδυ.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογία: Το μυστικό του καλού σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις

Έρωτας με την... τέταρτη ματιά

Σχέσεις: Τα ετερώνυμα έλκονται υπό... προϋποθέσεις