ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Το «χρονικό» της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας (γράφημα)

Η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών παρουσιάζει... πτωτικές τάσεις όσο περνούν τα χρόνια και κυρίως μετά το στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Το «χρονικό» της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας (γράφημα)

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Menopause, το επίσημο περιοδικό της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (NAMS), αποτύπωσε με ακρίβεια τη μείωση της λίμπιντο κατά τους μήνες που προηγούνται της εμμηνόπαυσης αλλά και το διάστημα μετά από αυτή.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε 1.400 γυναίκες, υπέδειξε ότι η σεξουαλική επιθυμία αρχίζει να μειώνεται κατά μέσο όρο 20 μήνες (περίπου 1,5 έτος) πριν την τελευταία περίοδο. Από το σημείο αυτό και έπειτα, η μείωση είναι απότομη και συνεχίζεται για διάστημα ενός έτους.

39FEF1FA00000578 0 image a 9 1478121270837

Όπως φαίνεται στο γράφημα, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή (διακεκομμένη γραμμή) δεν εκδηλώνουν τόσο απότομα τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας, ωστόσο καταλήγουν στο ίδιο σημείο με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Όπως αναφέρει η Δρ Τζόαν Πίνκερτον, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS, τα παραπάνω ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα η σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν υγιή τη σεξουαλική τους ζωή καθώς πλησιάζουν την εμμηνόπαυση και μετά από αυτό το στάδιο.

Διαβάστε επίσης:

Εμμηνόπαυση και απουσία ερωτικής επιθυμίας: Δεν φταίνε μόνο οι ορμόνες