ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Παχυσαρκία: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών

Η παχυσαρκία δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μόνο για την υγεία ενός ατόμου (διαβήτης, εγκεφαλικό, έμφραγμα κλπ), αλλά και για τη σεξουαλική του ζωή.

Παχυσαρκία: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών

Η εξήγηση βρίσκεται στην κοινωνική πίεση που βιώνουν τα υπέρβαρα άτομα, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τις διαθέσεις τους.

Αμερικανοί ψυχολόγοι μελέτησαν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής εξετάζοντας σχεδόν 200 γυναίκες και πάνω από 40 άνδρες που ήταν παχύσαρκοι.

Στόχος ήταν να αξιολογήσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής, πριν και μετά από απώλεια βάρους της τάξης του 17% σε ένα χρόνο και 13% σε δύο χρόνια.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αναφορικά με το αν ένιωθαν ελκυστικοί, αν είχαν απώλεια επιθυμίας για σεξ, απροθυμία να φανούν γυμνοί στο σύντροφό τους, αν είχαν δυσκολίες στη σεξουαλική πράξη, αν απέφευγαν γενικά να προβούν στη σεξουαλική πράξη και φυσικά αν ένιωθαν την απόλαυση του σεξ.

bigstock Fat Man And His Penis 104385890

Στην αρχή της έρευνας το 68% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν σεξουαλικά ελκυστικές. Μετά από ένα χρόνο και απώλεια βάρους όμως, μόνο το 26% εξ αυτών συνέχισαν να δηλώνουν ότι δεν ένιωθαν σεξουαλικά ελκυστικές.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που δεν ήθελαν να εμφανίζονται γυμνές στο σύντροφό τους μειώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό και από 63% που ήταν στην έναρξη της μελέτης, κατέβηκε στο 34% μετά από ένα έτος δίαιτας.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες δήλωναν περισσότερα προβλήματα από τους άνδρες στη σεξουαλική τους ζωή, όμως η βελτίωση που παρατηρήθηκε έπειτα από την απώλεια βάρους, παρουσιαζόταν όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό βελτίωσης των συναισθημάτων παρατηρήθηκε τον πρώτο χρόνο της απώλειας βάρους και παρέμενε σταθερό εφόσον διατηρείτο η απώλεια των περιττών κιλών.

Όπως τελικά διαπίστωσαν οι ερευνητές, ακόμα και ένα μικρό ποσοστό απώλειας βάρους της τάξης του 10% μπορεί να αποφέρει σημαντική βελτίωση στη σεξουαλική ζωή ενός παχύσαρκου ανθρώπου.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα πρέπει να κατανοήσουν ότι, εκτός από τη συνολική υγεία τους, με την απώλεια βάρους κάνουν καλό και στην σεξουαλική τους ζωή και στην ψυχολογική τους διάθεση.

Διαβάστε επίσης:

Ώρες εργασίας: Πώς επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή