ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ο απρόσμενος παράγοντας που «σκοτώνει» την αντρική λίμπιντο!

Η σεξουαλική επιθυμία, τόσο η αντρική όσο και η γυναικεία, καθορίζεται από ευρύ φάσμα βιολογικών και ψυχολογικών παραμέτρων. Οι επιστήμονες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο να ανακαλύψουν αυτές τις παραμέτρους και τα τελευταία ευρήματά τους σίγουρα θα σας εκπλήξουν!

Ο απρόσμενος παράγοντας που «σκοτώνει» την αντρική λίμπιντο!

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και δημοσιεύεται στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, ένας παράγοντας που λειτουργεί επιβαρυντικά για την αντρική λίμπιντο είναι η έντονη σωματική άσκηση.

Οι άντρες που κάνουν υψηλής έντασης γυμναστική έχουν συχνά πιο πεσμένη ερωτική επιθυμία σε σύγκριση με όσους ασκούνται πιο χαλαρά, συμπέραναν οι ερευνητές, των οποίων η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εστιάζει στη σχέση σωματικής άσκησης και σεξουαλικότητας στον αντρικό πληθυσμό, αναφέρει το σχετικό άρθρο των New York Times, αφού μέχρι τώρα οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της γυμναστικής στη σεξουαλική ζωή αφορούσαν γυναίκες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η ήπια σωματική άσκηση συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άντρες, κάτι που θεωρητικά τονώνει την ερωτική τους διάθεση και βελτιώνει τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Από την άλλη, άλλες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πολύωρη και έντονη γυμναστική ρίχνει τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές αναφέρονταν μόνο στις ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τη γυμναστική, οι οποίες είναι εύκολο να μετρηθούν, και όχι σε πιθανές μεταβολές στα σεξουαλικά συναισθήματα και τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Έτσι, στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν κατά πόσο η γυμναστική επηρεάζει την επιθυμία των αντρών για σεξ ανάλογα με το πόσο έντονη είναι και πόση ώρα διαρκεί. Αρχικά, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιελάμβανε, για παράδειγμα, ερωτήσεις για το πόσο συχνά σκέφτεται κανείς το σεξ ή πόσο συχνά κάνει σεξ. Ένα δεύτερο λεπτομερές ερωτηματολόγιο αφορούσε τις συνήθειες σχετικά με τη γυμναστική, όπως το πόσο συχνά και το πόσο έντονα γυμνάζεται κάποιος σε εβδομαδιαία βάση. Ένα τρίτο ερωτηματολόγιο περιελάμβανε γενικές ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας και το ατομικό ιστορικό.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε αθλητικούς συλλόγους (δρομείς, ποδηλάτες κ.λπ.), γυμναστικές ακαδημίες και αθλητικά έντυπα ώστε να βρουν εθελοντές να απαντήσουν στα ερωτηματολόγια, τα οποία ήταν διαθέσιμα διαδικτυακά. Περίπου 1.000 ενήλικες άντρες απάντησαν και στα τρία ερωτηματολόγια. Οι περισσότεροι από αυτούς γυμνάζονταν για χρόνια και είχαν συμμετάσχει σε αγώνες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων ώστε να τους χωρίσουν σε κατηγορίες ανάλογα με το πόση ώρα και το πόσο έντονα γυμνάζονταν. Επίσης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες βάσει των απαντήσεών τους σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή (σχετικά υψηλή, μέτρια και χαμηλή λίμπιντο). Τέλος, οι ερευνητές συνέκριναν τις συνήθειες των αντρών στη γυμναστική με τις σεξουαλικές τους συνήθειες.

Το μοτίβο που προέκυψε ήταν αρκετά εμφανές: Οι άντρες που έκαναν χαμηλής ή ήπιας έντασης και σύντομης ή μέτριας διάρκειας γυμναστικής ήταν πολύ πιο πιθανό να δηλώσουν ότι έχουν έντονη ή σχετικά έντονη ερωτική επιθυμία συγκριτικά με τους άντρες που αφιέρωναν πολύ χρόνο και πολλή ενέργεια στη γυμναστική. Ουσιαστικά, η έντονη γυμναστική «συσχετίστηκε με χαμηλότερη λίμπιντο» αναφέρει ο Άντονι Χάκνι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε γιατί η έντονη γυμναστική συνδέεται με την πεσμένη λίμπιντο, ο Χάκνι εκτιμά πως τόσο η σωματική κόπωση όσο και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης εξηγούν τα ευρήματα.

Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εξετάσουν ποια «δόση» γυμναστικής κρίνεται ιδανική για να εξασφαλίσει ένας άντρας την καλύτερη δυνατή σεξουαλική ζωή.

Δείτε κι αυτό:

Πόσες θερμίδες καίμε στο σεξ;

Ποια είναι η πιο «δημοφιλής» μέρα και ώρα για σεξ