ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πόσο διαρκεί η θετική επίδραση του σεξ & ποια τα ψυχολογικά οφέλη της επαφής για το ζευγάρι

Η σεξουαλική πράξη είναι απαραίτητη για πρακτικούς λόγους, δηλαδή για να μην εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος από τον πλανήτη, σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική έρευνα έχει και σημαντικές θετικές ψυχολογικές επιδράσεις για το ζευγάρι.

Πόσο διαρκεί η θετική επίδραση του σεξ & ποια τα ψυχολογικά οφέλη της επαφής για το ζευγάρι

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Psychological Science καταδεικνύουν ότι αν και η επαφή διαρκεί μόνο μερικά λεπτά η ευχαρίστηση που αυτή συνεπάγεται παραμένει έως και για 48 ώρες και μάλιστα αυτή –και όχι το ίδιο το σεξ– επιτελεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό: να φέρει το ζευγάρι ακόμη πιο κοντά, αυξάνοντας την ικανοποίηση από τη σχέση και εξασφαλίζοντας ότι ο δεσμός θα κρατήσει.

bigstock Couple Holding Hands Toward Th 87959495

Αυτή η νέα διαπίστωση των ερευνητών ενισχύει πρόσφατα ευρήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα και τα οποία υπέδειξαν ότι οι αγκαλιές και τα φιλιά μετά το σεξ –και όχι η απόλαυση του οργασμού– κάνουν τα σεξουαλικά δραστήρια ζευγάρια πιο ευτυχισμένα από αυτά που κάνουν σπάνια σεξ.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η σεξουαλική ικανοποίηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα για περίπου 48 ώρες μετά το σεξ» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αντρέα Μέλτζερ, από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Φλόριντα, συμπληρώνοντας πως «σε όσους η ικανοποίηση μετά το σεξ είναι πιο έντονη –δηλαδή σε όσους δηλώνουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση 48 ώρες μετά το σεξ– παρατηρείται μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση σε βάθος αρκετών μηνών».

Το «σεξουαλικό λυκόφως» (sex afterglow), όπως ονομάζουν οι ερευνητές την ικανοποίηση που ακολουθεί μετά τη σεξουαλική επαφή, φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία των δύο συντρόφων, το φύλο, τα στοιχεία της προσωπικότητας, η διάρκεια της σχέσης ή η μέση συχνότητα της σεξουαλικής επαφής, δείχνει η μελέτη.

«Η έρευνά μας είναι σημαντική επειδή συμπληρώνει άλλα ερευνητικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι το σεξ έχει σαν στόχο και να παραμείνει το ζευγάρι δεμένο» αναφέρει καταληκτικά η Μέλτζερ.

Δείτε κι αυτό:

Δεν έχεις όρεξη για σεξ; Δες ποιες είναι οι 3 πιο πιθανές αιτίες

Το μυστικό για ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή είναι απλό: Τι δείχνει νέα έρευνα

Τη «χρυσή τριάδα» που εγγυάται τον γυναικείο οργασμό ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Πονοκέφαλος πριν ή μετά το σεξ: Τι μπορεί να «κρύβει»