ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Έντεκα τροφές για καλύτερη ερωτική ζωή!

Η ισορροπημένη διατροφή και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρος όχι μόνο προστατεύουν την υγεία αλλά ενισχύουν και τη σεξουαλική ζωή. Η ερωτική επιθυμία επηρεάζεται από ψυχολογικούς αλλά και από φυσιολογικούς παράγοντες.

Έντεκα τροφές για καλύτερη ερωτική ζωή!

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχήμα, το μέγεθος, η γεύση, το άρωμα, ακόμη η υφή ενός τροφίμου μπορεί να δράσουν συνειρμικά και να δώσουν ερεθίσματα για τη διέγερση της ερωτικής επιθυμίας. Εκτός από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, μια τροφή μπορεί να περιέχει συστατικά και ουσίες που επηρεάζουν τη φυσιολογία του οργανισμού ώστε να αυξάνεται η ερωτική διάθεση και να βελτιώνεται η σεξουαλική λειτουργία.

Τα τρόφιμα που λειτουργούν ως αφροδισιακά και χιλιάδες λαοί τα έχουν ξεχωρίσει γι’ αυτόν τον σκοπό έχει φανεί πως έχουν ψυχοδιεργετικές καθώς και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες και είναι τα εξής:

1. Σοκολάτα: Δεν αποτελεί τυχαία την πρώτη επιλογή δώρου για τα ερωτευμένα ζευγάρια! Η σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή τα οποία έχουν αγγειοδιασταλτική δράση, με αποτέλεσμα την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και την «ανεμπόδιστη» αιματική ροή. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στη σοκολάτα υγείας που περιέχει τουλάχιστον 65% κακάο. Eπιπλέον, η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, ουσία η οποία απελευθερώνεται στα εγκεφαλικά κύτταρα όταν αισθανόμαστε ερωτική έλξη. Η φαινυλαιθυλαμίνη λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επιδρά στην απελευθέρωση της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης.

2. Θαλασσινά: Αποτελούν εξαιρετική πηγή αμινοξέων, ψευδαργύρου, σιδήρου και σεληνίου. Ιδιαίτερα, ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή τεστοστερόνης καθώς και υγιούς σπέρματος. Τα θαλασσινά αποτελούν επίσης καλή πηγή νιασίνης, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Επιπλέον, τα θαλασσινά και κυρίως τα στρείδια και τα μύδια αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η οποία οδηγεί στην αύξηση της λίμπιντο τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

3. Μπανάνες: Eίναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια καθώς και στη ρύθμιση των ορμονών του οργανισμού. Γι’ αυτόν τον λόγο οι μπανάνες επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση και σχετίζονται θετικά με τη γονιμότητα.

bigstock A Banch Of Bananas And A Slice 190648210

4. Αβοκάντο: Περιέχει ποσοστά βιταμίνης Β6, η οποία συμμετέχει στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική και ερωτική διάθεση. Επίσης, στο αβοκάντο συναντάμε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και κάλιο, όλα απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του κυκλοφορικού.

5. Ξηροί καρποί: Οι περισσότερες ποικιλίες τους (αμύγδαλα, καρύδια, φυστίκια, pecans) φημίζονται για την αφροδισιακή τους δράση. Αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στο αναπαραγωγικό σύστημα και προστατεύει από καρδιοπάθειες.

6. Μέλι και βασιλικός πολτός: O αρχαιοελληνικός και ο αιγυπτιακός λαός χρησιμοποιούσε το μέλι είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με σουσάμι ως θεραπεία για την στειρότητα ή την ανικανότητα. Καταναλώνοντας μέλι προσλαμβάνουμε ποσότητες βιταμινών, ενζύμων, μετάλλων και ιχνοστοιχείων (κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό) που με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Άλλωστε, ο γνωστότερος αφροδισιακός συνδυασμός εδώ και αιώνες είναι το μέλι με τα καρύδια.

7. Κολοκυθόσποροι: Όπως και στην περίπτωση των θαλασσινών, οι σπόροι είναι πλούσια πηγή ψευδαργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μία κουταλιά ημερησίως μπορεί ν’ αποτρέψει την έλλειψη τεστοστερόνης στους άντρες. Καταναλώνοντας σπόρους προσλαμβάνουμε ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, D,E , K, νιασίνης, ασβεστίου, καλίου και φωσφόρου.

8. Καυτερές πιπεριές ή τσίλι: Περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη η οποία είναι υπεύθυνη για την έντονη αίσθηση του καψίματος. Η συγκεκριμένη ουσία ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, συμμετέχει στην αύξηση του καρδιακού ρυθμού και βοηθά στην απελευθέρωση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που σχετίζονται με την ευχαρίστηση.

9. Σκόρδο: Οι θειούχες ενώσεις που περιέχει, όπως είναι η αλλισίνη, προσδίδουν τη χαρακτηριστική οσμή και την καυστική γεύση. Η συχνή κατανάλωση σκόρδου θεωρείται πως επιδρά ευνοϊκά στη σεξουαλική ορμή, καθώς οι βολβοί του οδηγούν σε αγγειοδιαστολή και υπεραιμία των γεννητικών οργάνων.

10. Αλκοόλ: Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και σαμπάνιας σε μικρές ποσότητες διεγείρουν το νευρικό σύστημα και τονώνουν τον οργανισμό. Κυρίως στο κόκκινο κρασί συναντάμε αυξημένες συγκεντρώσεις πολυφαινολών που βελτιώνουν την αιματική ροή και αυξάνουν την αντοχή της καρδιάς κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

11. Ginko biloba: Πρόκειται για καρπούς του αρχαιότερου δέντρου που φύεται στην Κίνα. Έχει πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες και συν τοις άλλοις έχει μελετηθεί για ενδεχόμενη θεραπεία στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Αν και τα αποτελέσματα είναι διφορούμενα, το ginko biloba έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει τη μικροκυκλοφορία των οργάνων. Τέλος, εικάζεται πως βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία και λειτουργία της γυναίκας διατηρώντας σε ισορροπία τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό της.

Στέφη Καλλή, Kλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc Public Health Nutrition, Επιστημονική συνεργάτης Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής (ΕΙΔ)

Δείτε κι αυτό:

Οι τροφές που σκοτώνουν τη λίμπιντο

Οι καθημερινοί παράγοντες που καταστρέφουν τη σεξουαλική σας ζωή