ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ένα σοβαρό λάθος στη χρήση του προφυλακτικού που μειώνει την αποτελεσματικότητά του

Το προφυλακτικό είναι με διαφορά το δημοφιλέστερο μέσο αντισύλληψης και πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), για να είναι όμως αποτελεσματικό βασική προϋπόθεση είναι η σωστή χρήση του.

Ένα σοβαρό λάθος στη χρήση του προφυλακτικού που μειώνει την αποτελεσματικότητά του

Πολλά είναι τα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια κατά τη χρήση του προφυλακτικού, με αποτέλεσμα αυτό να φεύγει από τη θέση του ή να σπάει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ενδεικτικά, συχνά λάθη είναι η χρήση κάποιου αιχμηρού αντικειμένου (π.χ. ψαλίδι, μαχαίρι ή και δόντια) για να ανοίξει το περιτύλιγμα του προφυλακτικού ή η παράλειψη ελέγχου της ημερομηνίας λήξης.

bigstock 195448249

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections αναδεικνύει και ένα ακόμη, το οποίο πιθανότατα δεν σας περνά από το μυαλό: τη βιασύνη στη χρήση του προφυλακτικού.

Η μελέτη, από ερευνητές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, περιλάμβανε 512 ανθρώπους (59% γυναίκες) που επισκέφτηκαν κάποια στιγμή κλινική εξειδικευμένη στα ΣΜΝ. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να συμπληρώνουν καθημερινά ένα ερωτηματολόγιο για διάστημα έως και 180 ημέρες, το οποίο περιλάμβανε ευρύ φάσμα ερωτήσεων για τις σεξουαλικές τους δραστηριότητες. Η ερώτηση στην οποία εστίασαν οι ερευνητές ήταν «Υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να τοποθετηθεί το προφυλακτικό χωρίς βιασύνη;».

Αναλύοντας τις απαντήσεις των συμμετεχόντων συνδυαστικά με αρνητικές εκβάσεις στη χρήση του προφυλακτικού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιασύνη στη χρήση του προφυλακτικού:

- Σχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να σπάσει το προφυλακτικό,

- Σχετίστηκε με σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες το προφυλακτικό να φύγει κατά τη διάρκεια του σεξ,

- Σχετίστηκε με σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες διαρροής υγρών από το προφυλακτικό.

Τα ευρήματα αυτά βασίστηκαν στις απαντήσεις τόσο των αντρών όσο και των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη και ίσχυαν σχεδόν για όλες τις ηλικίες συμμετεχόντων.

Το προφυλακτικό είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 98%, αυτό όμως προϋποθέτει ορθή χρήση κάθε φορά. Η ορθή χρήση με τη σειρά της προϋποθέτει να υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ακολουθήσει το ζευγάρι τις οδηγίες σωστής εφαρμογής.

Πηγή: Sex & Psychology by Dr Justin Lehmiller

Δείτε κι αυτό:

Πώς να φορέσετε σωστά το προφυλακτικό (διαδραστικός οδηγός)

Πόσο ασφαλές είναι το «ασφαλές σεξ»;