ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προφυλακτικά με γεύσεις: Τι είναι ανάγκη να ξέρουν όλοι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα προφυλακτικά με γεύσεις είναι τα ίδια με τα κανονικά προφυλακτικά αλλά με κάποια αρώματα που προστίθενται στην λιπαντική τους ουσία.

Προφυλακτικά με γεύσεις: Τι είναι ανάγκη να ξέρουν όλοι
Bigstock

Είναι μια απλή αλλαγή, αλλά η πρόσθετη γεύση αλλάζει ελαφρώς την λειτουργία του προφυλακτικού.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από προφυλακτικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερους από έναν τύπους ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σκίσιμο, σκίσιμο ή διαρροή των προφυλακτικών.

Χρησιμοποιώντας προφυλακτικά με γεύση

Τα παραδοσιακά ανδρικά προφυλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοματικό, πρωκτικό ή κολπικό σεξ. Τα προφυλακτικά με γεύση προορίζονται ειδικά για στοματικό σεξ.

Η χρήση αρωματισμένων προφυλακτικών για άλλες μορφές σεξ μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα αρωματισμένα προφυλακτικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και μόλυνση.

Σκέτα λιπαντικά με γεύσεις

Τα προφυλακτικά με γεύσεις έχουν άρωμα που προστίθεται στο λιπαντικό. Ως εναλλακτική λύση, υπάρχουν σκέτα αρωματισμένα λιπαντικά. Ωστόσο, δεν είναι ασφαλή για κατάποση όλα τα λιπαντικά. Να είστε προσεκτικοί και να διαβάζετε τις ετικέτες πριν πειραματιστείτε.

Η χρήση του κατάλληλου λιπαντικού είναι σημαντική. Τα λιπαντικά με βάση το λάδι δεν λειτουργούν καλά μαζί με τα προφυλακτικά από λατέξ και γενικά δεν είναι ασφαλή για κατάποση. Τα λιπαντικά λαδιού αποδυναμώνουν το λάστιχο του προφυλακτικού και αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό να σπάσει.

Πιθανοί κίνδυνοι από τα προφυλακτικά με γεύσεις

Τα προφυλακτικά με γεύσεις ενέχουν πρόσθετους κινδύνους σε σύγκριση με τα τυπικά προφυλακτικά εάν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα.

Σπάσιμο, σκίσιμο και ολίσθηση

Τα προφυλακτικά δεν είναι 100% ασφαλή. Έχουν ποσοστό αποτυχίας περίπου 18%. Αυτό είναι κάτι στατιστικά αναμενόμενο επειδή τα προφυλακτικά σπάνε, σκίζονται ή γλιστράνε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ή τυχαία εγκυμοσύνη.

Το σπάσιμο και το γλίστρημα μπορεί ακόμα να είναι πρόβλημα και με τα προφυλακτικά με γεύση. Δεδομένου ότι προορίζονται για στοματικό σεξ, ένα σπασμένο προφυλακτικό μπορεί να εκθέσει εσάς και την/τον σύντροφό σας σε ΣΜΝ.

Τα ΣΜΝ που μεταδίδονται από το στόμα είναι:

  • Έρπης
  • Βλεννόρροια
  • Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων
  • Σύφιλη
  • Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)
  • Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS)

Αλλεργία στο λάτεξ

Τα περισσότερα προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από λατέξ. Μια ήπια αλλεργία στο λάτεξ μπορεί να οδηγήσει σε εξανθήματα, κνίδωση ή ρινική καταρροή. Μια πιο σοβαρή αλλεργία στο λάτεξ μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και απώλεια της αρτηριακής πίεσης.

Εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ, τότε εναλλακτικές λύσεις στα προφυλακτικά με γεύση είναι:

  • Προφυλακτικά πολυουρεθάνης (πλαστική εναλλακτική)
  • Προφυλακτικά από πολυισοπρένιο (συνθετικό καουτσούκ)
  • Προφυλακτικά από έντερα προβάτου (ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν προστατεύουν από ΣΜΝ)

Αρωματισμένο λιπαντικό

Τα αρωματικά προφυλακτικά παίρνουν τη γεύση τους από το άρωμα που προστίθεται στο λιπαντικό του προφυλακτικού. Αυτό γενικά επιτυγχάνεται με την προσθήκη γλυκόζης ή γλυκερίνης στο λιπαντικό.

Η χρήση προφυλακτικών με γεύση για κολπικό σεξ μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και μόλυνση ζύμης. Ανάλογα με τα συστατικά, ορισμένα αρώματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Πηγή: webmd.com