ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Λήγουν τελικά τα προφυλακτικά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πάνω στο πάθος της στιγμής, σίγουρα το τελευταίο που σκέφτεστε είναι να τσεκάρετε αν το προφυλακτικό που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έχει λήξει…

Λήγουν τελικά τα προφυλακτικά; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αυτό το βήμα είναι όμως απαραίτητο και εξαιρετικά σημαντικό, καθώς εξασφαλίζει ότι το προφυλακτικό θα κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται, δηλαδή να σας προστατεύσει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Από τι είναι φτιαγμένα τα προφυλακτικά

Τα περισσότερα προφυλακτικά κατασκευάζονται από λάτεξ, πολυουρεθάνη ή δέρμα προβάτου. «Για όσους έχουν αλλεργία στο λάτεξ η πολυουρεθάνη είναι μια καλή εναλλακτική» αναφέρει η Δρ Λία Μιλχάσερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Όσο για το δέρμα προβάτου, μπορεί να προσφέρει περισσότερη αίσθηση, ωστόσο δεν προστατεύει απόλυτα από τη μετάδοση των ΣΜΝ» προσθέτει η γιατρός.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται τα προφυλακτικά είναι ότι δεν αντέχουν για πάντα.

profulaktika

Διάρκεια ζωής προφυλακτικών

Σύμφωνα με τη σεξολόγο Τζέσικα Ο’Ράιλι, τα προφυλακτικά από λάτεξ αντέχουν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής τους, ωστόσο η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται και από το αν περιέχουν λιπαντικό ή σπερματοκτόνο. «Αντί να προσπαθείτε όμως να υπολογίσετε τη διάρκεια ζωής του προφυλακτικού, είναι καλύτερο απλώς να κοιτάξετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία του» συμβουλεύει η ειδικός, προσθέτοντας ότι ρόλο-κλειδί στη διάρκεια ζωής του προφυλακτικού παίζει η σωστή αποθήκευση. Για παράδειγμα, αν το προφυλακτικό έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή στην ακτινοβολία του ήλιου, τότε πρέπει να πετιέται νωρίτερα από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

zeugari

Τι θα συμβεί αν χρησιμοποιήσετε ληγμένο προφυλακτικό

Ένα προφυλακτικό που θα χρησιμοποιηθεί μετά την ημερομηνία λήξης του είναι πολύ πιο πιθανό να σπάσει κατά τη διάρκεια του σεξ (δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση αυτή), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή και μετάδοση κάποιου ΣΜΝ.

Εκτός από αυτές τις «παρενέργειες», ένα ληγμένο προφυλακτικό μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό.

Προνοήστε λοιπόν πριν από κάθε σεξουαλική επαφή, φροντίζοντας να έχετε στη διάθεσή σας προφυλακτικά των οποίων η ημερομηνία λήξης δεν έχει παρέλθει και τα οποία δεν έχουν εκτεθεί σε παράγοντες που τα φθείρουν, όπως η ζέστη και ο ήλιος.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Μέγεθος προφυλακτικού: Οι κίνδυνοι όταν είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο

Ένα σοβαρό λάθος στη χρήση του προφυλακτικού που μειώνει την αποτελεσματικότητά του

Ο απίστευτος λόγος που οι άντρες δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ