ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πρακτικές συμβουλές για σωστή χρήση του προφυλακτικού

Τα προφυλακτικά που παρέχουν σημαντική προστασία από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι κατασκευασμένα από λεπτό λάτεξ ή πλαστικό, που έχει το σχήμα του πέους.

Πρακτικές συμβουλές για σωστή χρήση του προφυλακτικού

Τα προφυλακτικά είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία και χρώματα, με ή χωρίς λίπανση, ή και με σπερματοκτόνο ουσία.

Τι προστασία προσφέρουν

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών δεν είναι δεδομένη, αφού είναι γνωστό ότι ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται σωστά παρατηρούνται 2% ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Σε ό,τι αφορά στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα από λατέξ προσφέρουν πολύ καλή προστασία έναντι του HIV/AIDS.

Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων από:

- χλαμύδια

- τριχομονάδες

- γονόρροια (βλεννόρροια)

- ηπατίτιδα Β

- έρπη γεννητικών οργάνων

- ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

- σύφιλη

Τέλος, τα προφυλακτικά μειώνουν και τις ουρολοιμώξεις.

bigstock Couple In Bed 151995023

Επίδραση λιπαντικών

Ορισμένοι τύποι λιπαντικών μπορεί να βλάψουν ένα προφυλακτικό από λάτεξ, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιείτε μόνο λιπαντικά με βάση το νερό.

Λιπαντικά όπως η βαζελίνη και τα φυτικά έλαια κάνουν τα προφυλακτικά αναποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης και στη μόλυνση από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία στο λάτεξ (περίπου 5-6% εμφανίζουν τέτοια αντίδραση), είτε από τον άντρα είτε από τη γυναίκα. Εάν είστε αλλεργικοί στο λατέξ μπορείτε να δοκιμάστε ένα προφυλακτικό που είναι κατασκευασμένο από πλαστικό.

Οι δυσκολίες στη χρήση του

Μερικοί άντρες και γυναίκες αισθάνονται ότι το προφυλακτικό μειώνει την αίσθηση και ίσως την απόλαυση. Κάποιοι άλλοι, πάλι, νιώθουν ότι η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας για να βάλουν το προφυλακτικό μειώνει τον αυθορμητισμό και κατά συνέπεια την επιθυμία.

Ορισμένοι άντρες αισθάνονται πίεση προκειμένου να διατηρήσουν καλή στύση για να μη βγει το προφυλακτικό. Μέσα από τέτοια πίεση μπορεί να χάσουν τη στύση τους.

Εάν μόνοι σας δεν μπορείτε να ξεπεράσετε αυτές τις πιέσεις και να μάθετε να απολαμβάνετε το σεξ με τη χρήση των προφυλακτικών, απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχολόγο/σεξολόγο να σας βοηθήσει.

Η αποφυγή χρήσης του προφυλακτικού δεν είναι λύση. Σήμερα, η χρήση του προφυλακτικού, ειδικά σε μια μη σταθερή σχέση, μπορεί να σώσει ζωές.

bigstock 158764685

Οδηγίες για τη σωστή χρήση του προφυλακτικού

1. Αγοράζετε προφυλακτικά από μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα σε ψηλές θερμοκρασίες, όπως από φαρμακεία. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και ελέγξτε την ημερομηνία λήξης πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προφυλακτικό. Αν το προφυλακτικό είναι σκισμένο ή έχει ξεραθεί το λιπαντικό, πετάξτε το και χρησιμοποιήστε ένα άλλο.

2. Χρησιμοποιήστε το κάθε προφυλακτικό μόνο μία φορά. Εάν βγει κατά τη διάρκεια επαφής, χρησιμοποιήστε καινούριο.

3. Τοποθετήστε το προφυλακτικό πριν το πέος πλησιάσει τη γενετική περιοχή των γυναικών. Aυτό γιατί το υγρό που βγαίνει από την ουρήθρα μπορεί να μεταφέρει μικρόβια, ακόμη και σπερματοζωάρια, και ενδεχομένως να προκαλέσει εγκυμοσύνη.

4. Τραβήξτε προς τα πίσω το δέρμα που καλύπτει το πέος πριν βάλετε το προφυλακτικό, εκτός εάν έχετε κάνει περιτομή.

5. Πιέστε τον αέρα (με δύο δάχτυλα) που υπάρχει μπροστά στο προφυλακτικό μετά την τοποθέτηση.

6. Ξετυλίξτε το προφυλακτικό ώστε να καλύψει το ολόκληρο το πέος μέχρι το σώμα.

7. Εάν ο κόλπος της συντρόφου είναι στεγνός, θα πρέπει είτε να παρατείνεται το ερωτικό παιχνίδι, ώστε να υγρανθεί, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασφαλές για το προφυλακτικό λιπαντικό (με βάση το νερό).

Δείτε κι αυτό:

Πέντε λόγοι που οι άνδρες δεν φορούν προφυλακτικό

Προφυλακτικά: Πόσο ασφαλή για την υγεία είναι κάποια συστατικά τους;

Οι 5 λόγοι που οι γυναίκες αποφεύγουν το προφυλακτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ