ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Γονόρροια: Τα 4 κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι άντρες

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν στις ΗΠΑ τα περιστατικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Γονόρροια: Τα 4 κυριότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι άντρες

Μεταξύ των ΣΜΝ που αυξάνονται με τον μεγαλύτερο ρυθμό κατατάσσεται και η γονόρροια. Από το 2013 μέχρι το 2017, οι διαγνώσεις για γονόρροια παρουσίασαν αύξηση 67% συνολικά, ενώ συγκεκριμένα μεταξύ των ανδρών οι λοιμώξεις διπλασιάστηκαν.

Τα καλά νέα είναι ότι η γονόρροια μπορεί να θεραπευτεί με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής και τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε μερικές ημέρες, εφόσον βέβαια εντοπιστεί εγκαίρως. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στον προστάτη, στους όρχεις ή και στο αίμα. Μια σοβαρή επιπλοκή της γονόρροιας είναι η βλάβη στην επιδιδυμίδα, όπου αποθηκεύεται το σπέρμα, και κατ’ επέκταση η υπογονιμότητα.

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν έναν άντρα να επισκεφτεί τον γιατρό του; Τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.

1. Έκκριση υγρού

Η έκκριση υγρού από το πέος είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα της λοίμωξης από γονόρροια. Το υγρό μπορεί να έχει είτε αραιή είτε πηχτή σύσταση, ενώ το χρώμα του ποικίλλει. Σύμφωνα με το CDC, το σύμπτωμα αυτό εκδηλώνεται συνήθως εντός δύο εβδομάδων από τη στιγμή της λοίμωξης.

2. Φαγούρα

Η γονόρροια προσβάλλει την πρωκτογεννητική περιοχή, όπου μπορεί να εκδηλωθεί φαγούρα ή και μικρή αιμορραγία. Σπανιότερα, το ΣΜΝ προκαλεί διάρροια και πόνο στην περιοχή του πρωκτού.

3. Πονόλαιμος

Η γονόρροια μπορεί να μεταδοθεί και με το στοματικό σεξ. Στην περίπτωση αυτή η λοίμωξη είναι πολλές φορές ασυμπτωματική, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις εκδηλώνεται πονόλαιμος και πρήξιμο στους λεμφαδένες του λαιμού.

4. Πόνος στην περιοχή της λεκάνης

Ακόμη κι αν η λοίμωξη δεν προκαλέσει αρχικά εμφανή συμπτώματα, όταν πια έχει εξαπλωθεί στη γύρω περιοχή (π.χ. στους όρχεις) μπορεί να εκδηλωθεί φλεγμονή στην επιδιδυμίδα –κατάσταση γνωστή ως επιδιδυμίτιδα– και κατά συνέπεια πόνος στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και της λεκάνης.

Πηγή: menshealth.com

Δείτε κι αυτό:

Ποια ΣΜΝ μεταδίδονται με το στοματικό σεξ

Τεστ: Υπολογίστε τους έμμεσους σεξουαλικούς σας συντρόφους

Σεξ χωρίς προστασία: Ποιες οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη vs. ΣΜΝ

Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Πώς σχετίζεται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα