ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Σεξ χωρίς προστασία: Ποιες οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη vs. ΣΜΝ

Σεξ χωρίς προστασία: Ποιες οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη vs. ΣΜΝ

Ποια έκβαση είναι πιο πιθανή όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο σεξ: μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή η λοίμωξη από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Ένα ερώτημα-πρόκληση που μας απασχολεί όλους...

Οι παράμετροι που καθορίζουν την απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολλές, σύμφωνα με τον Δρ Justin J. Lehmiller, ειδικό στην Κοινωνική Ψυχολογία και σε θέματα σεξ.

bigstock Couple having sex 109451348

Μία από τις βασικότερες παραμέτρους που επηρεάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι το στάδιο του κύκλου στο οποίο βρίσκεται η γυναίκα, δηλαδή εάν βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας και επομένως είναι πιο γόνιμη.

Όσον αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού για κάθε ΣΜΝ τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ορισμένα ΣΜΝ (π.χ. έρπης, HIV) μεταδίδονται ευκολότερα από τον άντρα στη γυναίκα –σε σχέση με τις πιθανότητες μετάδοσης από τη γυναίκα στον άντρα. Επίσης, οι πιθανότητες μετάδοσης επηρεάζονται από το αν η λοίμωξη είναι συμπτωματική (εάν δηλαδή υπάρχουν εμφανή συμπτώματα) και από το αν το άτομο που έχει μολυνθεί λαμβάνει θεραπεία. Ενδεικτικά, οι πιθανότητες μετάδοσης του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι πολύ περισσότερες εάν ο έρπης βρίσκεται σε έξαρση. Ομοίως, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού HIV είναι πολύ λιγότερες εάν το άτομο λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία.

Βάσει των στοιχείων αυτών, μια προσεγγιστική εκτίμηση είναι η εξής:

- Για μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης κυμαίνονται μεταξύ 21% και 25% εάν η γυναίκα πλησιάζει το στάδιο της ωορρηξίας (διάστημα μία έως τρεις ημέρες).

- Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται όσο η γυναίκα απομακρύνεται από την πιο γόνιμη φάση του κύκλου της. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του κύκλου (πλην του σταδίου της ωορρηξίας), οι πιθανότητες είναι κατά μέσο όρο 5%.

- Όσον αφορά τον ιό HIV, οι πιθανότητες μετάδοσης εκτιμάται ότι είναι 0,08% για μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Αυτό το ποσοστό αφορά τη μετάδοση από άντρα σε γυναίκα (ο κίνδυνος μετάδοσης από γυναίκα σε άντρα είναι μικρότερος), δεδομένου ότι ο φορέας του ιού δεν είναι συμπτωματικός και δεν συνυπάρχουν με τον HIV άλλα ΣΜΝ. 

Ο Δρ Lehmiller επισημαίνει ότι τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν κατά προσέγγιση βάσει των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων. Ιδιαίτερα για τα ΣΜΝ, οι πιθανότητες μετάδοσης επηρεάζονται από δεκάδες παράγοντες που είτε αυξάνουν είτε μειώνουν τον κίνδυνο. Πέραν του HIV, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις πιθανότητες μετάδοσης από μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή, ωστόσο ο ειδικός εκτιμά ότι για άλλα ΣΜΝ (π.χ. έρπης γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα) οι πιθανότητες είναι πολύ περισσότερες, καθώς είναι πολύ πιο κοινά στις περισσότερες χώρες του κόσμου και μεταδίδονται πιο εύκολα, για παράδειγμα με τη δερματική επαφή.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανότητες λοίμωξης από ΣΜΝ σε μονογαμική vs. ελεύθερη σχέση

Τεστ: Υπολογίστε τους έμμεσους ερωτικούς σας συντρόφους

Ένα σοβαρό λάθος στη χρήση του προφυλακτικού που μειώνει την αποτελεσματικότητά του

BEST OF NETWORK

Αγωνία για την εξαφάνιση της 19χρονης Άρτεμις - Πού εντοπίστηκε το τελευταίο στίγμα του κινητού της

Κορονοϊός: «Χαλαρά»! Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στη Θεσσαλονίκη

Οι τέσσερις φορές στη Μεταπολίτευση που κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά υπουργού

Αναδρομικά: Πληρώθηκαν οι πρώτοι συνταξιούχοι - Από Δευτέρα (26/10) το δεύτερο κύμα πληρωμών

«Κόκκινος» συναγερμός: Η 9η Νοεμβρίου κρίνει τα πάντα - Αντίστροφη μέτρηση για καθολικό lockdown

Ερντογάν: «Σπέρνει ανέμους, θα θερίσει θύελλες» - Το τέλος του πλησιάζει

Εικόνα ντοκουμέντο: Το Oruc Reis ορατό με γυμνό μάτι από τη Ρόδο - Γέμισε πολεμικά πλοία η περιοχή

Κορονοϊός: Ο κυβερνητικός συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη και το «φράγμα» των 1.000 κρουσμάτων

Χρυσή Αυγή - Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης: Με ποιους θα μείνουν στους θαλάμους των φυλακών

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον

Κορονοϊός: Άλλοι τρεις νεκροί σήμερα στην Ελλάδα

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Κακομαθημένη η Ελλάδα - Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία