ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τι εμποδίζει τους ηλικιωμένους να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή;

Δυσαρεστημένοι είναι οι ηλικιωμένοι με τη σεξουαλική τους ζωή.

Τι εμποδίζει τους ηλικιωμένους να έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή;

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των ηλικιωμένων είναι δυσαρεστημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή.

Με αφορμή αυτό το εύρημα, οι ερευνητές παροτρύνουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσφέρουν βοήθεια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για την υγεία και τον τρόπο ζωής περίπου 3.000 ατόμων ηλικίας από 55 μέχρι 74 ετών, ενώ τους πήραν προσωπικές συνεντεύξεις για να καταλάβουν την κατάσταση της σεξουαλικής τους ζωής και των παραγόντων που την επηρέασαν.

Διαπιστώθηκε ότι 54% των γυναικών και 62% των ανδρών ήταν σεξουαλικά δραστήριοι τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά μόνο 42% των συμμετεχόντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που έκαναν σεξ είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι ήταν ευχαριστημένοι με τη σεξουαλική τους ζωή και οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε σταθερές σχέσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σεξ και να είναι σεξουαλικά ικανοποιημένοι, όπως και οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι είχαν καλή υγεία. Πράγματι, το 27% των ανδρών και το 17% των γυναικών ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας τους καθιστούσε πιο δύσκολη τη σεξουαλική τους ζωή.

Το πιο σημαντικό εύρημα; Οι ηλικιωμένοι που είχαν υποστήριξη από άλλους σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή ήταν πολύ πιθανότερο να είναι σεξουαλικά ενεργοί (και ικανοποιημένοι). Για τους άνδρες, η δυνατότητα χρήσης φαρμάκων για την ενίσχυση της σεξουαλικής ζωής τους, έκανε μεγάλη διαφορά. Για τις γυναίκες, «η συζήτηση με τον σύντροφό τους για το σεξ» αύξησε τις πιθανότητες να είναι σεξουαλικά δραστήριες. Και για τους άνδρες και τις γυναίκες, η αναζήτηση συμβουλών και η παροχή βοήθειας σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή τείνουν επίσης να ενισχύουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

«Εντοπίσαμε ότι πολλοί άνθρωποι που ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ή έλλειψη ικανοποίησης ζήτησαν βοήθεια», δήλωσε ο Bob Erens, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής και καθηγητής στο London School of Hygiene & Tropical Medicine. «Είναι ζωτικής σημασίας τα άτομα να αισθάνονται ότι είναι σε θέση να μιλήσουν σε επαγγελματίες του τομέα υγείας. Ειδικότερα, η συζήτηση των προβλημάτων μπορεί συχνά να οδηγήσει στον εντοπισμό προβλημάτων υγείας που μπορεί να υπάρχουν».

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Μετασυνουσιακή δυσφορία: Τι είναι και πού οφείλεται;