ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προκαλεί στυτική δυσλειτουργία η χαμηλή τεστοστερόνη;

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη άρρηκτα συνδεδεμένη με την σεξουαλική ορμή. Ξέρετε τι άλλο παίζει καίριο ρόλο στην σεξουαλική επαφή; Η καλή στυτική λειτουργία του άνδρα.

Προκαλεί στυτική δυσλειτουργία η χαμηλή τεστοστερόνη;
Bigstock

Πολλοί αναρωτιούνται αν η χαμηλή τεστοστερόνη σημαίνει αυτόματα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή δραστηριότητα. Είναι μια λογική σύνδεση, άλλωστε.

Αλλά η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Η σχέση τεστοστερόνης και σεξουαλικής λειτουργίας είναι λίγο πιο περίπλοκη, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, ουρολόγος, δρ. Brad Gill.

Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία

Η χαμηλή τεστοστερόνη και η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις, διευκρινίζει ο δρ. Gill.

Η χαμηλή τεστοστερόνη (ανδρικός υπογοναδισμός) είναι μια ενδοκρινική πάθηση κατά την οποία οι όρχεις δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα. Η τεστοστερόνη εξυπηρετεί πολλούς ρόλους στο σώμα, αλλά ο βασικός στην προκειμένη περίπτωση είναι στον τρόπο με τον οποίο ενισχύει την λίμπιντο.

Εάν έχετε χαμηλή τεστοστερόνη, η σεξουαλική σας ορμή μπορεί να είναι μειωμένη και να μην έχετε διάθεση να κάνετε σεξ.

  • Η τεστοστερόνη μειώνεται φυσικά με το πέρας των ετών, αλλά η διάγνωση χαμηλής τεστοστερόνης γίνεται παρουσία συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει άλλους παράγοντες, όπως ο μεγάλος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ > 25) ή ένας τραυματισμός στους όρχεις ή κάποιο πρόβλημα στην υπόφυση του εγκεφάλου.
  • Η στυτική δυσλειτουργία, εν τω μεταξύ, αναφέρεται στην αδυναμία του πέους να αποκτήσει και να διατηρήσει μια στύση αρκετά σταθερή για σεξουαλική επαφή με διείσδυση. Το ζήτημα συνήθως περιλαμβάνει κάποιου είδους πρόβλημα μεταξύ ορμονών, μυών, αιμοφόρων αγγείων και νεύρων.

Πολλά πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία. Οι πιο κοινές αιτίες, ωστόσο, περιλαμβάνουν καρδιακές και αγγειακές παθήσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος ή ο διαβήτης που προκαλεί απώλεια της νευρικής λειτουργίας.

Σύνδεσμοι μεταξύ χαμηλής τεστοστερόνης και στυτικής δυσλειτουργίας

Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 άνδρες με ΣΔ μπορεί επίσης να έχει χαμηλή τεστοστερόνη, σύμφωνα με τους έρευνες.

Αλλά μην ξεγελαστείτε από αυτό το στατιστικό: “Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συνυπάρχει με ΣΔ, αλλά δεν ισχύει και το αντίθετο απαραίτητα. Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση, λέει ο δρ. Gill.

Πολλά άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη δεν έχουν πρόβλημα να αποκτήσουν στύση, επισημαίνει ο ίδιος. Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης δεν αποτελεί... εγγύηση καλής στύσης.

Πώς η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να συμβάλει στην στυτική δυσλειτουργία:

  • Δεν σκέφτεστε τόσο πολύ το σεξ: Οι στύσεις συμβαίνουν όταν διεγείρεστε, μια διαδικασία που μπορεί να είναι τόσο ψυχική όσο και σωματική. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει αυτές τις σκέψεις. “Η σεξουαλική λειτουργία είναι τόσο θέμα εγκεφαλικό, όσο και σωματικό”, λέει ο δρ. Gill.
  • Στρες: Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να μειώσει την σεξουαλική σας διάθεση και, ως εκ τούτου, να αυξήσει περισσότερο το άγχος απόδοσης. Αυτό συχνά παρεμβαίνει στην ικανότητά σας να έχετε καλή στύση.
  • Σωματικό βάρος: Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα από την κόπωση που σχετίζεται με την χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο σωματικό λίπος και αύξηση βάρους, αυξάνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο για ΣΔ. Επίσης, η καθαυτή μείωση της τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο σώμα και αύξηση βάρους λόγω ορμονικών αλλαγών.
  • Άλλες καταστάσεις που βλάπτουν την στύση: Η υπερβολική αύξηση βάρους λόγω χαμηλής τεστοστερόνης και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα είναι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις: όλα αυτά συνδέονται με στυτική δυσλειτουργία.

Πηγή: clevelandclinic.org