ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τι εμποδίζει τις γυναίκες μέσης ηλικίας να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή

Το στρες της καθημερινότητας μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των γυναικών μέσης ηλικίας περισσότερο και από την εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι εμποδίζει τις γυναίκες μέσης ηλικίας να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 2.000 γυναίκες και σύμφωνα με τα ευρήματά της, πολύ λίγες συνέδεσαν την εμμηνόπαυση με τη μείωση της συχνότητας ή της ποιότητας της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.

Αντίθετα, ισχυρίστηκαν ότι η πίεση που ένιωθαν στη μέση ηλικία, τις απασχολούσε τόσο πολύ που δεν τούς άφηνε χρόνο ή ενέργεια για να έχουν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), πήραν συνεντεύξεις από γυναίκες που πιέζονταν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και την κοινωνική ζωή.

Μίλησαν για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και τις δυσκολίες στις σχέσεις τους, τις ανησυχίες για τα μέλη της οικογένειας και τις ταυτόχρονες απαιτήσεις των παιδιών και των ηλικιωμένων γονέων, που χρειάζονται πρακτική βοήθεια και συναισθηματική υποστήριξη, μη συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση του φόρτου εργασίας ή του στρες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ζωές των γυναικών ήταν τόσο απαιτητικές που δεν τους άφηναν χρόνο ή ενέργεια για να απολαύσουν μια τακτική και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Από τις περισσότερες από 2.000 γυναίκες ηλικίας 40 έως 59 ετών που ερωτήθηκαν, το ένα τρίτο δεν είχαν κάνει σεξ τον περασμένο μήνα και σχεδόν οι μισές ήταν δυσαρεστημένες με τη σεξουαλική τους ζωή.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ηλικία και η εμμηνόπαυση ήταν λιγότερο σημαντικές για τον καθορισμό των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης, λειτουργίας και συχνότητας, σε σχέση με τους παράγοντες που αφορούσαν τη σχέση και τον τρόπο ζωής τους, αλλά και την κατάσταση της υγείας τους.

Η Kaye Wellings, Καθηγήτρια Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας και βασική συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Λίγες μελέτες έχουν λάβει υπόψη τις απόψεις των γυναικών στην προσπάθεια κατανόησης των παραγόντων που επηρεάζουν τη σεξουαλική εμπειρία στη μέση ηλικία. Η μείωση της συχνότητας πρέπει να οριστεί στο πλαίσιο των κοινωνικών αλλαγών, καθώς και των ατομικών συνθηκών».

Η Kaye πρόσθεσε: «Οι γυναίκες στη μέση ηλικία σήμερα αποκαλούνται "γενιά σάντουιτς", καθώς έχουν παντρευτεί και έχουν κάνει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία από τις προηγούμενες γενιές, εργάζονται και μπορεί να συντηρούν τόσο τα εξαρτώμενα από αυτές τέκνα όσο και τους ηλικιωμένους γονείς τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αντιμετωπίζουν και οι ίδιες προβλήματα υγείας».

«Η συχνότητα του σεξ δεν σχετίζεται τόσο με την ικανοποίηση που παίρνουν από τη σεξουαλική ζωή τους, κάτι που υποδηλώνει ότι η οικειότητα μπορεί να είναι πιο σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της σεξουαλικής ευημερίας. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να μεταφέρουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις γυναίκες».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Sex Research.