ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πού οφείλεται η κολπική αιμορραγία μετά το σεξ

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η κολπική αιμορραγία (έστω και κηλίδες αίματος) μετά το σεξ μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά συνήθως δεν αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Πού οφείλεται η κολπική αιμορραγία μετά το σεξ
Bigstock

“Μια μικρή ποσότητα κηλίδων είναι πιθανώς φυσιολογική και εντάξει, αν συμβεί μία φορά ή σε σπάνιες περιπτώσεις”, λέει η δρ. Nichole Mahnert, γυναικολόγος στο Banner University Medical Center στο Phoenix των ΗΠΑ.

Αλλά εάν η κολπική αιμορραγία μετά το σεξ συμβεί περισσότερες από μία φορές, είναι σώφρον να επικοινωνήσετε με τον/την γυναικολόγο σας.

Ορισμένες ανησυχίες για την υγεία, όπως μια μόλυνση ή ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγία μετά το σεξ. “Οι περισσότερες αιτίες δεν είναι επικίνδυνες, αλλά μερικές είναι”, πρόσθεσε η δρ. Felice Gersh, γυναικολόγος και ιδρύτρια και διευθύντρια του Integrative Medical Practice of Irvine.

Εάν έχετε κολπική αιμορραγία μετά το σεξ, δεν σχετίζεται με αίμα περιόδου. Οποιαδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει αιμορραγία μετά το σεξ, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που εξακολουθούν να έχουν έμμηνο ρύση, ή που δεν έχουν πλέον περίοδο ή έχουν μπει στην εμμηνόπαυση.

Μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες κηλίδες στο κρεβάτι, στα εσώρουχά σας ή ανάμεσα στα πόδια σας μετά το σεξ για τους εξής λόγους:

Κολπική ξηρότητα

Εάν ο κόλπος σας δεν λιπαίνεται καλά, η τριβή κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ μπορεί να σχίσει τους ευαίσθητους κολπικούς ιστούς και να οδηγήσει σε αιμορραγία. Αυτό μπορεί επίσης να κάνει το σεξ άβολο ή επώδυνο. Η ξηρότητα του κόλπου συνήθως προκαλείται από:

  • Ορμονικές αλλαγές: Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων μετά τον τοκετό, κατά τον θηλασμό, κατά την περιεμμηνόπαυση και μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα.
  • Διείσδυση χωρίς πρότερη διέγερση: Χωρίς επαρκή λίπανση η τριβή μπορεί να οδηγήσει σε μικροσκοπικά σκισίματα στον κολπικό ιστό.
  • Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τις ωοθήκες σας, έτσι ώστε να μην παράγουν πλέον οιστρογόνα και προγεστερόνη, κάτι που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα.

Αντισύλληψη

Οποιοσδήποτε τύπος ορμονικής αντισύλληψης μπορεί να οδηγήσει σε κηλίδες αίματος μετά την σεξουαλική επαφή, είπε η δρ. Mahnert. Η εμφάνιση κηλίδων αίματος μεταξύ των περιόδων συνήθως συμβαίνει όταν ξεκινάτε έναν νέο ορμονικής αντισύλληψης. Είναι ακόμη πιο συνηθισμένο εάν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια χαμηλής δόσης ή εξαιρετικά χαμηλής δόσης, έχετε ενδομήτρια ορμονική συσκευή (IUD) ή έχετε εμφύτευμα.

Μετά από μερικούς μήνες, το σώμα σας συνήθως θα προσαρμοστεί και η αιμορραγία θα σταματήσει. Ωστόσο, η αιμορραγία δεν υποχωρεί πάντα, ειδικά εάν έχετε το εμφύτευμα.

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

Κάποια ΣΜΝ μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία μετά το σεξ, ειδικά εάν η μόλυνση οδηγεί σε φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας (τραχηλίτιδα). “Ένας πολύ ερεθισμένος τράχηλος μπορεί να αιμορραγεί με την τριβή”, είπε η δρ. Gersh.

ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η τριχομονάδα και ο έρπης μπορούν να προκαλέσουν τραχηλίτιδα. Έτσι, εάν έχετε ένα από αυτά τα ΣΜΝ, το σεξ μπορεί να ερεθίσει τον τράχηλό σας (την περιοχή μεταξύ του κολπικού σωλήνα και της μήτρας) και να προκαλέσει αιμορραγία.

Η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, μια μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων. Αυτή η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, αιμορραγία μετά το σεξ, πυελικό πόνο και ασυνήθιστη έκκριση και οσμή. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ουλώδη ιστό και στειρότητα.

Πολύποδες της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας

Πολύποδες κάποιες φορές σχηματίζονται στην αναπαραγωγική οδό στον τράχηλο ή στο εσωτερικό της μήτρας. “Έχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία που τους τροφοδοτούν και μπορεί να αιμορραγούν αν χτυπηθούν, οπότε θα δείτε μικρές ποσότητες αίματος μετά την σεξουαλική επαφή”, είπε η δρ. Gersh.

Οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας μπορεί να κρέμονται από τον τράχηλο της μήτρας στον κόλπο, όπου μπορεί να τους αγγίξετε ή να τους χτυπηθούν κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ. Δεδομένου ότι η μήτρα είναι συνδεδεμένη με τον τράχηλο, οι πολύποδες μέσα στη μήτρα μπορεί επίσης να ερεθιστούν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να έχει πολύποδες εκεί, αλλά είναι πιο συχνοί σε γυναίκες άνω των 40 ετών ή που έχουν εισέλθει στην περιεμμηνόπαυση. Τόσο οι πολύποδες της μήτρας (γνωστοί και ως ενδομήτριοι) όσο και εκείνοι του τραχήλου της μήτρας είναι συνήθως καλοήθεις, που σημαίνει ότι είναι μη καρκινικές αναπτύξεις. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτοί οι πολύποδες μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας.

Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, αλλά ανάλογα με το μέγεθός τους και τα συμπτώματά σας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση.

Βακτηριακή κολπίτιδα ή μόλυνση ζύμης

“Οποιοδήποτε είδος μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και ερεθισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία”, είπε η δρ. Mahnert. Η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία προκαλείται από υπερανάπτυξη βακτηρίων, είναι η πιο κοινή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες 15-44 ετών. Οι περισσότερες θα βιώσουν επίσης τουλάχιστον μία μόλυνση ζύμης στη ζωή τους.

Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας μπορεί να είναι:

  • Λευκή ή γκρίζα έκκριση υγρού
  • Κνησμός
  • Αίσθημα καύσου
  • Άσχημη κολπική οσμή
  • Πρήξιμο

Τούτου λεχθέντος, η αιμορραγία δεν είναι το πιο κοινό σύμπτωμα στην βακτηριακή κολπίτιδα ή την μόλυνση ζύμης. Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. “Αλλά εάν ο τράχηλος μολυνθεί και προκληθεί φλεγμονή (τραχηλίτιδα) μπορεί να εμφανιστούν μικρές ποσότητες αίματος μετά το σεξ, λόγω της τριβής”, είπε η δρ. Gersh.

Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα είναι μια μη καρκινική ανάπτυξη που δημιουργείται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας. Ένα ινομύωμα συνήθως αναπτύσσεται έξω από το τοίχωμα της μήτρας και μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο ο αρακάς ή τόσο μεγάλο όσο ένα γκρέιπφρουτ.

“Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία όταν βρίσκονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Έχουν πολύ αίμα μέσα τους και με τις κινήσεις του σεξ μπορεί να αρχίσουν να αιμορραγούν”, είπε η ίδια.

Στις γυναίκες, τα ινομυώματα είναι η πιο κοινή ανάπτυξη που εντοπίζεται στην περιοχή της λεκάνης. Μάλιστα, περισσότερο από το 75% των γυναικών θα έχουν ινομυώματα κάποια στιγμή στην αναπαραγωγική τους ηλικία. Κινδυνεύετε περισσότερο να αναπτύξετε ινομυώματα εάν είστε μεταξύ 30 και 40 ετών.

Οι περισσότερες δεν γνωρίζουν ότι έχουν ινομύωμα. Και ακόμη κι αν διαγνωστούν με ένα, η θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν το ινομύωμα μεγαλώσει πολύ. Εάν συμβεί αυτό, ο γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής αγωγής ή της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του ινομυώματος.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Η αιμορραγία με το σεξ είναι το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. "Η αιμορραγία είναι συνήθως ελαφριά και ανώδυνη", είπε η δρ. Gersh. Οφείλεται στην αγγειακή φύση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και ότι η τριβή του σεξ μπορεί να ερεθίσει τους ιστούς και να προκαλέσει αιμορραγία. Τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι εξαιρετικά ιάσιμος εάν εντοπιστεί έγκαιρα, χάρη σε προληπτικές εξετάσεις όπως το τεστ Παπανικολάου.

Το τεστ HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) αναζητά επίσης τύπους HPV υψηλού κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κινδυνεύετε περισσότερο να αναπτύξετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν είστε 30 ετών και άνω.

Πηγή: health.com