ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα στην Αυστραλία: η ασπιρίνη όπλο για την άνοια

Αποτελεσματικό όπλο και για την γεροντική άνοια - μετά τον καρκίνο- αποδεικνύεται η ασπιρίνη, σύμφωνα με μία καινούρια μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.
Έρευνα στην Αυστραλία: η ασπιρίνη όπλο για την άνοια

Πανίσχυροκαι αποτελεσματικό όπλο αποδεικνύεται τελικά η ασπιρίνη δια πάσαν νόσον.


Μία καινούριαμελέτη του ερευνητικού κέντρου HobartMenzies Research κατέδειξε, ότι η ασπιρίνη δεν αποτελεί μόνο σημαντική βοήθειαγια καρκινοπαθείς, (για ορισμένες μορφές καρκίνου ειδικότερα) αλλά και για τηνγεροντική άνοια. Η μελέτη – η μεγαλύτερη τους είδους της- βασίστηκε σε 15.000Αυστραλούς ηλικίας άνω των 70 ετών.

Σταάτομα αυτά δόθηκε ασπιρίνη για μεγάλο διάστημα και διαπιστώθηκε ότι εμποδίστηκεη εκδήλωση καρκίνου και άνοιας.

Ο καθηγητής ΜαρκΝέλσον τόνισε πως αν η ολοκλήρωση της μελέτης επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αυτάθα σημαίνει πως η ασπιρίνη, ένα φτηνό φάρμακο και χωρίς ιατρική συνταγή θααντιμετωπίσει σημαντικές παθήσεις «και αυτό θα είναι καλό και για την υγεία καιγια την οικονομία».

Ο καθηγητής Νέλσονπαραδέχθηκε ότι υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από την μακρόχρονη κατανάλωσηασπιρίνης (π.χ. αιμορραγία στομάχου ή του εγκεφάλου), όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

«Γι' αυτό», είπε,«γίνονται οι έρευνες. Για να διαπιστωθεί αν οι παρενέργειες μπορεί ναπροκαλέσουν ζημιά».

Σύμφωνα με τονκαθηγητή Νέλσον η έρευνα έδειξε ότι πιο μεγάλη είναι η προληπτική δράση τηςασπιρίνης στον καρκίνο του οισοφάγου (μείωση 75%) και του εντέρου (μείωση έως50%) και δρα τόσο προληπτικά, αλλά και κατασταλτικά, αφού φαίνεται ναπαρεμποδίζει την εξάπλωση του καρκίνου, δηλαδή τις μεταστάσεις σε άλλα όργανα,αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

«Εφόσον τα ευρήματαπου σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου και της γεροντικής άνοιαςεπιβεβαιωθούν, ανοίγει ο δρόμος για την ευρύτερη χρήση της ασπιρίνης ωςπροληπτικού μέσου με ευρύτατη εφαρμογή», είπε ο καθηγητής Νέλσον προσθέτονταςότι «θα εξεταστούν και οι τυχόν παρενέργειες».