ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι τριπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τοπεριστατικό, τριπλασιάζουν τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, όπως αυτό που υπέστηο Μίκαελ Σουμάχερ πρόσφατα
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι τριπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τοπεριστατικό, τριπλασιάζουν τα σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, όπως αυτό που υπέστηο Μίκαελ Σουμάχερ πρόσφατα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές τουΤμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του University College τουΛονδίνου και του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης καιδημοσιεύεται στο περιοδικό ψυχιατρικής του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMAPsychiatry».

Ωστόσο, και οι λιγότερο σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλιαυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Έτσι, οι άνθρωποι που κάποτε έπαθανδιάσειση έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τον υπόλοιποπληθυσμό.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα άτομα με ιστορικόψυχιατρικής διαταραχής πριν το αρχικό τραύμα, καθώς ο τραυματισμός συχνάεπιδεινώνει το προϋπάρχον πρόβλημά τους και θολώνει τη νοητική διαύγειά τους,με συνέπεια να πέφτουν ευκολότερα θύματα κακής κρίσης ή λανθασμένουυπολογισμού, πράγμα που οδηγεί σε νέους θανατηφόρους τραυματισμούς.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές, με επικεφαλής τηδρα Σίνα Φέιζελ, εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 2 εκατ. ανθρώπους, τα οποίακάλυπταν μια μεγάλη περίοδο 40 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιοςεγκεφαλικός τραυματισμός, το 0,2% των ανθρώπων πεθαίνουν πρόωρα πριν την ηλικίατων 56 ετών. Όμως το ποσοστό πρόωρων θανάτων τριπλασιάζεται (0,6%) σε περίπτωσηπου υπάρχει τραύμα στον εγκέφαλο και εκτινάσσεται στο 4% για τα άτομα που,εκτός από το τραύμα, έχουν και κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι εγκεφαλικοί τραυματισμοίτείνουν να προκαλούν μόνιμες βλάβες στα νευρωνικά δίκτυα και έτσι να επιδρούναρνητικά στην ικανότητα των πρώην θυμάτων να χειριστούν σωστά τις διάφορεςκαταστάσεις.