ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω αλκοόλ

Το 2012 καταγράφηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια θάνατοι λόγω κατάχρησης αλκοόλ, με την Ευρώπη να κρατά τα ηνία στην κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως λόγω αλκοόλ

Το αλκοόλ δεν οδηγεί μόνο στην εξάρτηση αλλά παράλληλα αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε πάνω από 200 διαφορετικές ασθένειες, όπως η κίρρωση του ήπατος και ορισμένες μορφές καρκίνου, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Νέα έκθεση της Υπηρεσίας Υγείας του ΟΗΕ καταδεικνύει ότι η κατάχρηση αλκοόλ, με επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία και την κοινωνική ζωή του ατόμου, ήταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το 2012.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώδεις νόσους όπως η φυματίωση και η πνευμονία.

1

Τα δεδομένα αφορούσαν σε 194 κράτη, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις για τη Δημόσια Υγεία.

Σε διεθνές επίπεδο, ο πληθυσμός της Ευρώπης παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης.

Αν και οι δείκτες κατανάλωσης έχουν παραμείνει σταθεροί στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία, τα ποσοστά φαίνεται να αυξάνονται σταδιακά στην Αφρική και την Αμερική, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στη Νοτιοανατολική Ασία και το Δυτικό Ειρηνικό.

Προσαρμόζονται τα διαθέσιμα στατιστικά, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος στον κόσμο (15 ετών και πάνω) καταναλώνει 6,2 λίτρα καθαρό αλκοόλ το χρόνο. Επειδή όμως η παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ αφορά μόνο στο 38,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτοί που πίνουν στην πραγματικότητα καταναλώνουν κατά μέσο όρο 17 λίτρα αλκοόλ ετησίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι 10 χώρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ είναι οι εξής:

1. Λευκορωσία – 17,5 λίτρα

2. Μολδαβία – 16,8 λίτρα

3. Λιθουανία– 15,4 λίτρα

4. Ρωσία – 15,1 λίτρα

5. Ρουμανία – 14,4 λίτρα

6. Ουκρανία – 13,9 λίτρα

7. Ανδόρρα– 13,8 λίτρα

8. Ουγγαρία– 13,3 λίτρα

9. ΤσεχίακαιΣλοβακία– 13 λίτρα

10. Πορτογαλία – 12,9 λίτρα