ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανακάλυψαν την «αχίλλειο πτέρνα» των ανθεκτικών μικροβίων

Την αχίλλειο πτέρνα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες, ευελπιστώντας ότι το νέο εύρημα θα ανοίξει το δρόμο για τη φαρμακευτική καταπολέμησή τους.

Ανακάλυψαν την «αχίλλειο πτέρνα» των ανθεκτικών μικροβίων

Κάθε χρόνο τουλάχιστον 25.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας αυτών των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσανγκτζιάνγκ Ντονγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου East Anglia, ανακάλυψαν μία μέθοδο να μπλοκάρουν τον μηχανισμό με τον οποίο οι παθογόνοι μικροοργανισμοί «χτίζουν» το εξωτερικό μεμβρανικό περίβλημά τους.

Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», τα βακτήρια δημιουργούν την αμυντική περίμετρό τους μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας, που βασίζεται σε μια πρωτεΐνη-κλειδί. Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να αποκαλύψουν την ακριβή ατομική δομή του μορίου αυτής της πρωτεΐνης (LptDE) χρησιμοποιώντας τις ισχυρές ακτίνες-Χ του σύγχροτρου Diamond Light Source στην Οξφόρδη.

Έτσι, πλέον, θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα την μπλοκάρει, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να μην μπορούν να υψώνουν την αμυντική «ασπίδα» τους, να μένουν εκτεθειμένα στα αντιβιοτικά και να πεθαίνουν.

Η προοπτική είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, επειδή ο ρόλος της εν λόγω πρωτεΐνης στην κατασκευή της εξωτερικής μεμβράνης είναι κοινός σε μια πλειάδα βακτηρίων, από αυτά που προκαλούν σαλμονέλα και γονόρροια έως αυτά που είναι υπεύθυνα για τη μηνιγγίτιδα και τη χολέρα.

Μάλιστα, τα νέα φάρμακα, που αναμένεται να δημιουργηθούν χάρη στη νέα ανακάλυψη, καθώς θα αρκούνται απλώς να επιτίθενται στην εξωτερική επιφάνεια των μικροβίων, δεν θα χρειάζεται καν να εισέρχονται στο εσωτερικό τους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά.