ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς η χρόνια ημικρανία επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια

Αισθήματα ενοχής για την επάρκειά τους ως γονείς ή σύζυγοι προκαλεί η χρόνια ημικρανία σε όσους πάσχουν από αυτή, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρες τις οικογένειές τους, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Κέντρο Πονοκεφάλου Montefiore στη Νέα Υόρκη.

Πώς η χρόνια ημικρανία επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια

Σκοπός της έρευνας, της οποίας ηγήθηκε η κλινική ψυχολόγος και επικεφαλής του Κέντρου, δρ Dawn Buse, ήταν να προσδιοριστούν οι συνέπειες που έχει η χρόνια ημικρανία, όχι μόνο στον πάσχοντα, αλλά και στους υπόλοιπους ανθρώπους του κοντινού του περιβάλλοντος και ειδικά της οικογένειάς του.

Για τις ανάγκες της έρευνας η δρ Buse και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις περιπτώσεις 1.000 εθελοντών που υπέφεραν από χρόνια ημικρανία. Ως τέτοια ορίζεται η πάθηση όπου το άτομο έχει τουλάχιστον 15 ημικρανίες τον μήνα.

Τόσο οι συμμετέχοντες, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους, κλήθηκαν να απαντήσουν σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις οικογενειακές τους δραστηριότητες και ρουτίνες και πώς ένιωθαν για τον τρόπο που αυτές επηρεάζονται από τις χρόνιες ημικρανίες ενός μέλους της οικογένειας.

Περίπου το 60% των συμμετεχόντων έδειξε σημάδια ενοχής επειδή ένιωθαν ανεπαρκείς ως γονείς από την συμπεριφορά τους εξαιτίας των ημικρανιών τους. Επίσης το 75% επισήμανε ότι θα μπορούσαν να είναι και καλύτεροι σύζυγοι αν δεν υπέφεραν από χρόνια ημικρανία.

Εκτός από τις συναισθηματικές επιπτώσεις, οι ημικρανίες κάνουν επίσης τους ανθρώπους να αποσύρονται συχνά από τις οικογενειακές δραστηριότητες, όπως ακόμα και να ακυρώνουν περίοδο οικογενειακών διακοπών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν κυρίως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ενός ατόμου που υποφέρει από χρόνια ημικρανία, να κατανοήσουν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται πολύ συχνά στην καθημερινότητά του.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Allergan Inc., δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί επισήμως και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως προκαταρκτικά.

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανία: 13 σημάδια για να την αναγνωρίσετε

Εναλλακτικές θεραπείες για την ημικρανία

Τέσσερις παράδοξες αιτίες του πονοκεφάλου

Η ασθένεια που μοιάζει με ημικρανία και μπερδεύει τους γιατρούς...