ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι τρόποι για να μην κινδυνεύετε από τον ήλιο

Ο ήλιος είναι μέρος των διακοπών μας, της θάλασσας και της ευχαρίστησης. Πρέπει όμως να ξέρουμε να τον απολαμβάνουμε αλλά και να προστατευόμαστε από αυτόν. Ο Pierre Cesarini, γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ηλιακής Ασφάλειας της Γαλλίας, μας δίνει κάποιες μικρές συμβουλές.

Αυτοί είναι οι τρόποι για να μην κινδυνεύετε από τον ήλιο

Μην βασίζεστε στην θερμοκρασία ή το πόσο ζεσταίνεστε, αντίθετα πρέπει να παρατηρείτε την σκιά σας. Αν αυτή είναι μεγαλύτερη από το ύψος σας τότε σημαίνει ότι ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα. Έτσι οι ακτίνες του που περνούν από ένα παχύ στρώμα της ατμόσφαιρας φιλτράρονται καλύτερα και δεν κινδυνεύουμε. Αν όμως η σκιά μας είναι ίση ή μικρότερη από το ύψος μας τότε ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος (12.00-16.00 το μεσημέρι).

Εκείνες τις ώρες είναι σχεδόν αδύνατο να προστατευτούμε γι'αυτό πρέπει να καθόμαστε σε σκιά, να μην φοράμε πολύ διάφανα ρούχα και να φοράμε καπέλο.

Επίσης όταν ιδρώνουμε ή φοράμε βρεγμένα ρούχα, όπως κάνουν οι γονείς μερικές φορές στα παιδάκια τους γιατί πιστεύουν ότι έτσι τα προστατεύουν, αυτά δεν μπορούν να μας προστατέψουν στον ίδιο βαθμό. Η καλύτερη λύση είναι να φοράμε ρούχα αντί-UV τα οποία προτείνονται και για τα θαλάσσια σπορ.

Το αντηλιακό πρέπει να το φοράμε ακόμα και κάτω από τα ρούχα για καλύτερη προστασία.

Να φοράτε αδιαφανή γυαλιά ηλίου. Το πλαστικό είναι αυτό που κάνει την καλύτερη δουλειά. Ακόμα, τα γυαλιά που φέρουν το ακρώνυμο CE είναι καλύτερα από τα γυαλιά που πιθανόν να είναι κάποιας γνωστής μάρκας.

Τέλος, υπάρχουν κάποιοι που παρόλο που χρησιμοποιούν αντηλιακό κινδυνεύουν να πάθουν μελάνωμα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν εμπιστοσύνη στο αντηλιακό τους και έτσι έχουν την τάση να κάθονται περισσότερη ώρα στον ήλιο. Το αντηλιακό μας πρέπει να έχει δείκτη προστασίας 30 ή 50 για τους πολύ ευαίσθητους και πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Τρία σημεία που παραμελείτε να βάλετε αντηλιακό