ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρηση σακχάρου με τους έξυπνους φακούς επαφής της Google

Συμφωνία επετεύχθη ανάμεσα στο τμήμα της Google για τους έξυπνους φακούς επαφής και της Alcon, του οφθαλμολογικού τμήματο της Novartis, προκειμένου να αναπτυχθούν φακοί επαφής για όλες τις οφθαλμικές ιατρικές χρήσεις.

Μέτρηση σακχάρου με τους έξυπνους φακούς επαφής της Google

Η έξυπνη τεχνολογία του φακού επαφής της Google περιλαμβάνει μη επεμβατικούς αισθητήρες, μικροτσίπ και άλλα μικροσκοπικά ηλεκτρονικά προϊόντα, που είναι ενσωματωμένα μέσα στους φακούς επαφής.

Αρχικά, η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη φακών επαφής για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης σε διαβητικούς ασθενείς μέσω ενός τσιπ που θα αναλύει το δακρυϊκό υγρό στο μάτι. Οι φακοί θα συνδέονται ασύρματα με μια κινητή συσκευή.

Επίσης, σε επόμενο στάδιο θα αναπτυχθούν έξυπνοι φακοί επαφής που θα αποκαθιστούν την αυτόματη εστίαση του ματιού σε κοντινά αντικείμενα.

Ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin, δήλωσε «Το όνειρό μας είναι να χρησιμοποιηθεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη σμίκρυνση των ηλεκτρονικών για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ανθρώπους». Η υγειονομική περίθαλψη γίνεται όλο και πιο σημαντική για την Google. Τον περασμένο μήνα, υπέγραψε μια συμφωνία για τον αυτισμό στις ΗΠΑ, ενώ η Google Glass διερευνά μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Joe Jimenez δήλωσε: «ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Google για να φέρουμε σε επαφή την προηγμένη τεχνολογία της με την εκτεταμένη – από πλευράς μας - γνώση της βιολογίας ώστε να καλύψουμε ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες».