ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι πρωταθλητές στην κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως

Ναι, οι Έλληνες καταναλώνουμε λιγότερο αλκοόλ από τους Άγγλους και τους Γερμανούς, αλλά αν νομίζατε ότι η διαφορά μας είναι... χαοτική, τότε τα αποτελέσματα έρευνας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δημοσίευσε η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ) θα σας εκπλήξουν.

Αυτοί είναι οι πρωταθλητές στην κατανάλωση αλκοόλ παγκοσμίως

Η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο στον κόσμο είναι η Λευκορωσία. Οι Γερμανοί είναι στην 23η θέση, 4 θέσεις πίσω από τους Γάλλους (19η θέση) και δύο θέσεις πάνω από τους Άγγλους (25η θέση).

Η Ελλάδα φιγουράρει στην 38η θέση του πίνακα μαζί με Αυστρία, Εσθονία και Καζακστάν.

sdthyjyfjdyrf

Τα νούμερα που βλέπετε στον πίνακα αφορούν την συνολική κατανάλωση καθαρού αλκοόλ όπως αυτό προκύπτει από όλα τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνει σε ένα χρόνο ένα άτομο ηλικίας άνω των 15 ετών σε κάθε μία χώρα ξεχωριστά.

Οι Έλληνες λοιπόν, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 10,3 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο, και άρα δεν είναι και τόσο μακριά (όσο νομίζουμε...) από τους Γερμανούς (11,8 λίτρα) και τους Άγγλους (11,6 λίτρα).

Από την άλλη πλευρά, χώρες με παράδοση στο καλό κρασί (Πορτογαλία, Γαλλία) είναι πολύ πιο πάνω στην λίστα με 12,9 λίτρα/χρόνο και 12,2 λίτρα/χρόνο αντίστοιχα.

Η κόκκινη λίστα αφορά τις χώρες όπου οι πολίτες καταναλώνουν πολύ αλκοόλ (πάνω από 9 λίτρα καθαρού αλκοόλ τον χρόνο), η κίτρινη λίστα εκείνες τις χώρες όπου οι άνθρωποι πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ (1,5-8 λίτρα αλκοόλ) και με πράσινο χρώμα είναι οι χώρες όπου η κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο είναι χαμηλή (κάτω από 1,3 λίτρα τον χρόνο).

Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την χώρα μας βρίσκει κανείς στην πλήρη έκθεση του ΠΟΥ με τίτλο "Global status report on alcohol and health 2014".

sdfthtghyfgndfyj

Εδώ βλέπουμε -μεταξύ άλλων- ότι οι Έλληνες προτιμούν κατά 47% το κρασί, κατά 28% την μπύρα και σε ποσοστό 24% τα οινοπνευματώδη ποτά.

Παρατηρούμε επίσης ότι η διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών είναι πολύ μεγάλη. Οι Έλληνες άνω των 15 ετών καταναλώνουν κατά μέσο όρο 20,4 λίτρα αλκοόλ τον χρόνο ενώ οι Ελληνίδες της ίδιας ηλικίας κάτω από τα μισά (10,1 λίτρα).

Τέλος, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ στην χώρα μας έχουν ως εξής:

Κίρρωση του ήπατος

Θάνατοι: 14,6% στους άντρες και 5,4% στις γυναίκες

Αυτοκινητιστικά δυστυχήματα

Θάνατοι: 25,9% για άντρες και 5,6% για γυναίκες

Αυτά τα στοιχεία βασίζονται σε άτομα άνω των 15 ετών και τα πόσοστά είναι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για το hangover

Δείτε ποια είναι τα αλκοολούχα με τις λιγότερες ποσότητες ζάχαρης

Σε αυτή την ηλικία το αλκοόλ καταστρέφει τον εγκέφαλο

Πώς να ξέρετε αν έχουν ρίξει κάτι στο ποτό σας (video)