ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Με ποιους θανάσιμους κινδύνους συνδέεται η άμετρη κατανάλωση (έρευνα)

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές.

Αλκοόλ: Με ποιους θανάσιμους κινδύνους συνδέεται η άμετρη κατανάλωση (έρευνα)

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριακής νόσου, δηλαδή στένωσης των αρτηριών που οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος, συνήθως στα πόδια. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 27%. Υπάρχουν τέλος στοιχεία που συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με στεφανιαία νόσο, κολπική μαρμαρυγή και ανεύρυσμα αορτής, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και συγκεκριμένων καρδιαγγειακών παθήσεων και, ως εκ τούτου, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ή καθόλου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Susanna Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, η Larsson είπε ότι το αλκοόλ αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οπότε αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση.

Μια μοναδική πτυχή αυτής της μελέτης αφορά στον τρόπο διεξαγωγής της. Δεν βασίστηκε στις αναφορές των συμμετεχόντων για τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ αλλά σε μία μέθοδο γνωστή ως Μεντελιανή Τυχαιοποίηση (Mendelian Randomisation). Εξετάστηκαν τα γονίδια των ανθρώπων για τον εντοπισμό μεταλλάξεων που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιστήμονες έψαχναν για γονιδιακές παραλλαγές που επηρεάζουν τις καρδιακές παθήσεις και την κατανάλωση αλκοόλ.

«Οι γενετικές παραλλαγές ταξινομούνται τυχαία, δεν μπορούν να τροποποιηθούν και δεν σχετίζονται με άλλες ατομικές συμπεριφορές ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα», δήλωσε η Larsson.

Αν και ο σχεδιασμός της μελέτης επέτρεπε στους ερευνητές να απομονώσουν το ρόλο του αλκοόλ, δεν τους επέτρεψε να προσδιορίσουν το επίπεδο κατανάλωσης που προκάλεσε βλάβη.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ κάτω από ένα ορισμένο όριο είναι ασφαλής», είπε η Larsson.

Για τη μελέτη, η Larsson και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν γενετικά δεδομένα από μελέτες ευρείας κλίμακας που περιλάμβαναν πάνω από 500.000 άτομα.

Σύμφωνα με την Αμερικανινική Ένωση Καρδιολογίας το αλκοόλ μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Ως μέτρια ορίζεται η κατανάλωση μέχρι ενός ποτού την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτά για τους άνδρες.

Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων που έπιναν υπερβολικά ήταν μικρός, η Larsson είπε ότι ο πρόσθετος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου πιθανώς δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί πόσο ή πόσο συχνά έπιναν οι συμμετέχοντες.

heart attack

Ο Δρ Gregg Fonarow, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές οι μελέτες έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι το αλκοόλ μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτικά οφέλη.

«Πρόκειται όμως για μελέτες παρατήρησης που υπόκεινται σε τάσεις και προκαταλήψεις και δεν έχουν γίνει τυχαιοποιημένες μελέτες ευρείας κλίμακας για την παροχή αποδεικτικών στοιχείων υψηλής ποιότητας», είπε.

Τα νέα ευρήματα ωστόσο, αποτελούν αποδείξεις ότι το αλκοόλ δεν έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, είπε ο Fonarow.

«Υποδεικνύουν επίσης ότι τα ευρήματα από προηγούμενες μελέτες παρατήρησης ήταν πιθανώς το αποτέλεσμα συγκεχυμένων παραγόντων», είπε.

«Αυξάνουν μάλιστα τις πιθανότητες να υπάρχουν και άλλοι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Genomic and Precision Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Με ποιους καρκίνους συνδέεται ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση

Αποχή από το αλκοόλ: 5 οφέλη για την υγεία (εικόνες)

Αλκοόλ στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής