ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Με ποιους καρκίνους συνδέεται ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση

Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν συνδέουν την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ με μικρότερο κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου.

Αλκοόλ: Με ποιους καρκίνους συνδέεται ακόμη και η ελάχιστη κατανάλωση

Σύμφωνα, όμως, με ιαπωνική έρευνα, ακόμη και χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και ότι ο χαμηλότερος δυνατός κίνδυνος σχετίζεται με τη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ.

Ειδικότερα, διαπίστωσαν μία σχεδόν γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο καρκίνου, δηλαδή όσο αυξάνει η πρώτη, τόσο αυξάνει ο δεύτερος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μασαγιόσι Ζαΐτσου του Πανεπιστημίου του Τόκιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν κλινικά στοιχεία για 63.232 καρκινοπαθείς και άλλα τόσα άτομα χωρίς καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο αλκοόλ έπιναν.

Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μίας μερίδας αλκοόλ την ημέρα (23 γραμμάρια αιθανόλη ή μία μεγάλη μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί των 180 ml ή ένα ποτήρι ουίσκι των 60 ml) επί δέκα χρόνια ή δύο μερίδων για πέντε χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά περίπου 5%.

Όσοι πίνουν δύο ποτά την ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο άσχετα με το πόσο καιρό είχαν αυτήν τη συνήθεια.

Ο κίνδυνος αφορά κυρίως κοινούς καρκίνους, όπως του εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη και του μαστού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Αποχή από το αλκοόλ: 5 οφέλη για την υγεία (εικόνες)

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον ρόλο του αλκοόλ

Γιατί πρέπει να «κόψεις» το αλκοόλ μετά τα 65;