ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον ρόλο του αλκοόλ

Οι γυναίκες γνωρίζουν ελάχιστα σχετικά με τον ρόλο του αλκοόλ στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Καρκίνος του μαστού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον ρόλο του αλκοόλ

Συγκεκριμένα, μόνο μία στις πέντε συμμετέχουσες γνώριζαν ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Το αλκοόλ ωστόσο, εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 5-11% των περιστατικών καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, η μείωση του αλκοόλ ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Διακόσιες γυναίκες συμμετείχαν στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό επιστημονικό έντυπο BMJ Open, οι οποίες είτε εξετάστηκαν για καρκίνο του μαστού είτε ελέγχθηκαν για συμπτώματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής τους. Κάτω από το ένα τρίτο των γυναικών γνώριζε ότι η παχυσαρκία αποτελούσε παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι μισές γνώριζαν ότι το κάπνισμα ήταν ένας ακόμη παράγοντας κινδύνου. Ωστόσο, μόλις το 16% των γυναικών της ομάδας ελέγχου και το 23% της ομάδας των συμπτωμάτων γνώριζαν ότι το αλκοόλ αποτελούσε παράγοντα κινδύνου.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ (88 από τις 152), θεωρούσαν ότι μπορούσαν να εκτιμήσουν την περιεκτικότητα των ποτών σε αλκοόλ, αλλά λιγότερο από τα τρία τέταρτα ήταν όντως σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο.

Τα νούμερα υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της ενημέρωσης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημειώνονται περισσότερα από 54.000 νέα κρούσματα και 11.000 θάνατοι κάθε χρόνο.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, οκτώ στις 100 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Πηγή: bbc.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό: Υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ;