ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό: Υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ;

Μελέτες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 1-2 αλκοολούχων ποτών την ημέρα, μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Εγκεφαλικό: Υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ;

Τη θεωρία αυτή καταρρίπτει νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 512.000 ενηλίκων στην Κίνα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στην κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος υπέρτασης και εγκεφαλικού αυξάνεται σταθερά ανάλογα με την κατανάλωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αϊόνα Μίλγουντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ έναντι του εγκεφαλικού. Και η παραμικρή κατανάλωσή του αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κάποιος εγκεφαλικό. Λιγότερο σαφή είναι τα ευρήματα για τον κίνδυνο εμφράγματος, γι’ αυτό το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω».

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 35% για κάθε τέσσερα πρόσθετα ποτά τη μέρα (280 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα).

Η κατανάλωση 10-20 γραμμαρίων αλκοόλ τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 10% ως 15%.

Στην Κίνα τα περισσότερα χρόνια ζωής χάνονται εξαιτίας των εγκεφαλικών, συγκριτικά με άλλες παθήσεις. Εκτιμάται ότι το αλκοόλ ευθύνεται για το 8% των ισχαιμικών εγκεφαλικών και το 16% των αιμορραγικών εγκεφαλικών στους άνδρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν αλκοόλ, με μέση κατανάλωση τα 33 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ τη μέρα, δηλαδή περίπου δύο ποτήρια κρασιού των 150 ml ή μια μεγάλη μπίρα των 750 ml.

Η Ευρώπη έχει σήμερα τη μεγαλύτερη κατ’ άτομο κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο, αλλά εμφανίζει μείωση περίπου 10% μετά το 2010.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Διαβάστε επίσης:

Καφές, αλκοόλ, παραπανίσια κιλά: Πώς σχετίζονται με τη μακροζωία

Γιατί πρέπει να «κόψεις» το αλκοόλ μετά τα 65;

Αλκοόλ: Ακόμη και ένα ποτήρι κρασί τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου