ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αντιμικροβιακός χαλκός θωρακίζει ΜΕΘ και σε νοσοκομείο της Βουλγαρίας

Η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 1/3 σε διάρκεια πέντε μηνών από την τοποθέτηση αντιμικροβιακού χαλκού, παρουσιάστηκαν στην Βουλγαρία, και συγκεκριμένα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου "MEDLINE" στο Plovdiv.

Ο αντιμικροβιακός χαλκός θωρακίζει ΜΕΘ και σε νοσοκομείο της Βουλγαρίας

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, τονίστηκαν από τους εκπροσώπους τα εξής:

«Είναι αποδεδειγμένο ότι το επίπεδο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο τμήμα μας μειώθηκε κατά 1/3 μετά την εφαρμογή του αντιμικροβιακού χαλκού σε συγκεκριμένες επιφάνειες και αυτό μόνο για μια περίοδο πέντε μηνών. Προτείνουμε στους συναδέλφους των ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων να εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο για την πρόληψη των λοιμώξεων», δήλωσε ο Δρ. Στεφάν Βασίλεφ, επικεφαλής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο "MEDLINE" στο Plovdiv, το οποίο είναι το πρώτο νοσοκομείο στη Νότια Βουλγαρία, που εφάρμοσε τον αντιμικροβιακό χαλκό εξοπλίζοντας 3 θαλάμους – δύο στο Τμήμα Χειρουργικής και Ουρολογίας και έναν στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα.

Τοποθετήθηκαν ειδικές λαβές (πόμολα) θυρών και επίπλων, χειρολαβές, πίνακες, τροχήλατα, ερμάρια κατασκευασμένα από την εταιρεία "SONIKO", τη μοναδική πιστοποιημένη στη χώρα για την παραγωγή των τελικών προϊόντων των αντιμικροβιακών κραμάτων χαλκού.

Ο Δρ. Κρουμ Νάνεβ, ιδιοκτήτης της εταιρείας "SONIKO", αναφέρθηκε το πόσο «ζεστά» ασχολήθηκε με τον αντιμικροβιακό χαλκό, εξαιτίας μιας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από την οποία ασθένησε ο γιός του.

Ο Δρ. Ανγκελ Έντσεφ, πλαστικός χειρουργός, συνιδιοκτήτης της "MEDLINE", είπε ότι αυτή τη στιγμή επιχαλκώνεται εξ΄ ολοκλήρου ένα ολόκληρο Τμήμα Αναζωογόνησης με 16 κλίνες. Επεσήμανε επίσης, τις θετικές δράσεις του Αντιμικροβιακού Χαλκού: μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, μείωση της δαπάνης για αντιβιοτικά, γρηγορότερη διακίνηση των ασθενών.

Ο Δρ. Ανγκελ , που εκτελούσε και «χρέη» μεταφραστή στον Δρ. Π. Ευσταθίου, Ιατρό, επιστημονικό σύμβουλο του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, παραδέχτηκε ότι η Βουλγαρία έχει κάνει πολύ μεγαλύτερα βήματα ακόμη και από την Ελλάδα, σε σχέση με την εφαρμογή του Αντιμικροβιακού Χαλκού. Υπενθύμισε ότι πέρυσι έγινε η πρώτη επιχαλκωμένη μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο «TOKUDA» στη Σόφια, εφέτος έγινε στο νοσοκομείο "MEDLINE", φέρνοντας την Βουλγαρία, τηρουμένων των αναλογιών, πρώτη χώρα στα Βαλκάνια με τέτοιας έκτασης επιχαλκώσεις.

Ο Δρ. Π. Ευσταθίου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών μελετών, οι οποίες κατέδειξαν ότι το 95% των μικροβίων εξουδετερώνεται από τον Αντιμικροβιακό Χαλκό μέσα στις 2 πρώτες ώρες. Τα αποτελέσματα αυτά επαληθεύτηκαν από τις μελέτες που έγιναν στα νοσοκομεία "MEDLINE" και «TOKUDA».

Ο κ. Ν. Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΧ, αναφέρθηκε στην διαδικασία πιστοποίησης των προϊόντων αντιμικροβιακού χαλκού αλλά και των επιχαλκωμένων χώρων, μία διαδικασία που ακολουθείται αυστηρό πρωτόκολλο με ελέγχους πριν και μετά την επιχάλκωση.

Τόνισε ότι η πιστοποίηση αυτή δίδεται μόνο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο τόσο στην αξιοποίηση των προϊόντων αντιμικροβιακού χαλκού όσο και στην αξιολόγηση των επιχαλκωμένων μονάδων υγείας.

Ο κ. Γ. Κατσαμπής, Eμπορικός Διευθυντής της "SofiaMed", τόνισε ότι η εφαρμογή κραμάτων Αντιμικροβιακού Χαλκού, μπορεί να γίνει επι πλέον σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημόσια κτήρια, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.

Picture2

Διαβάστε ακόμη:

Πόσους ιούς φιλοξενούμε στο σώμα μας χωρίς να το ξέρουμε

Έτσι δεν θα κολλήσετε τη γρίπη αυτόν το χειμώνα