ΥΓΕΙΑ

Πόσους ιούς φιλοξενούμε στο σώμα μας χωρίς να το ξέρουμε

Είναι γνωστό ότι στο σώμα μας φιλοξενούμε μικρόβια και βακτήρια, τη λεγόμενη φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα, αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πολλά για τους επισκέπτες ιούς.

Πόσους ιούς φιλοξενούμε στο σώμα μας χωρίς να το ξέρουμε

Απάντηση στο θέμα αυτό επιχειρούν να δώσουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον - Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον ιολόγο και καθηγητή παιδιατρικής Γκρέγκορι Στορτς.

Σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «MED Central Biology», οι υγιείς άνθρωποι μεταφέρουν στο σώμα τους αρκετούς ιούς οι οποίοι είναι κατά κάποιο τρόπο σε κατάσταση ύπνωσης και δεν προκαλούν συμπτώματα, μέχρι που ένας άλλος παράγοντας πυροδοτήσει τη δραστηριότητά τους, όπως άγχος, πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, ασθένεια, κ.λπ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δείγματα από 102 άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, από διάφορα σημεία του σώματός τους (μύτη, δέρμα, στόμα, γυναικείος κόλπος κ.α.) και μετά από την ανάλυση του DNA βρέθηκε ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα «αποτύπωμα» ιών. Τουλάχιστον ένας ιός εντοπίστηκε στο 92% των ανθρώπων, ενώ ορισμένοι είχαν από δέκα έως 15 ιούς.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν αυτοί οι ιοί έχουν αρνητική ή θετική επίπτωση στην υγεία ενός ατόμου, αλλά εκτιμούν ότι, σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να διατηρείται σε εγρήγορση, για να αμύνεται αποτελεσματικότερα εναντίον των επικίνδυνων μικροοργανισμών. Ωστόσο, αυτοί οι ιοί σε «ύπνωση» αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας ασθένειας στο μέλλον.

Η μελέτη αποκάλυψε στο σώμα επτά «οικογένειες» ιών, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ιού του έρπη που δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα. Για παράδειγμα, οι ερπητοιοί ιοί 6 και 7 βρέθηκαν στο στόμα σχεδόν όλων των ατόμων (στο 98%).

Μερικά στελέχη του ιού των θηλωμάτων (HPV) βρέθηκαν στο δέρμα του 75% των ατόμων και στη μύτη του 50%. Ο ιός αυτός βρέθηκε επίσης στον κόλπο του 38% των γυναικών, ενώ μερικές είχαν μερικά επικίνδυνα στελέχη που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Ακόμη, οι αδενοϊοί, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και πνευμονία, ήσαν κοινοί σε πολλά σημεία του σώματος.

Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν το γεγονός να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους ορισμένοι ιοί από παλαιότερες λοιμώξεις που συνέβησαν πριν από αρκετά χρόνια, αλλά άλλοι ιοί αποτελούν ένδειξη ενεργούς λοίμωξης, καθώς βρίσκονται σε σωματικές εκκρίσεις (οι λανθάνοντες και ανενεργοί ιοί κρύβονται μέσα στα κύτταρα και δεν περιέχονται στο σάλιο ή στις εκκρίσεις της μύτης).