ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ιατρική φροντίδα σε 563 άτομα στους Φούρνους

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκτη κατά σειρά αποστολή των δυο Κινητών Ιατρικών Μονάδων, όπου 563 κάτοικοι των Φούρνων έλαβαν δωρεάν ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ιατρική φροντίδα σε 563 άτομα στους Φούρνους

Σε συνέχεια των επιτυχημένων αποστολών που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε Καστελόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια και Ψαρά, οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες προσέφεραν στους κατοίκους των Φούρνων ολοκληρωμένες δωρεάν υπηρεσίες υγείας, στο πλαίσιο του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής-Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα, την επιστημονική ευθύνη του οποίου έχει ο Δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, Λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού, προσφέρει στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, εντελώς δωρεάν, πλήρη ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

Η αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων στους Φούρνους είχε διάρκεια 4 ημερών (18-21 Σεπτεμβρίου), κατά τις οποίες οι κάτοικοι του νησιού είχαν τη δυνατότητα να λάβουν ιατρική υποστήριξη από την ομάδα των 23 επιστημόνων και γιατρών όλων των ειδικοτήτων που στελεχώνουν τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες σε κάθε αποστολή τους. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των Φούρνων είχαν πρόσβαση σε παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο, ενώ έλαβαν και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιέχουν ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, ένα φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και ένα συγκρότημα οστικής πυκνότητας.

Πιο αναλυτικά, στους Φούρνους εξετάστηκαν 563 άτομα στο σύνολο των 1.173 περίπου μόνιμων κατοίκων και πραγματοποιήθηκαν 1.850 ραντεβού, ενώ υλοποιήθηκαν 830 παρακλινικές εξετάσεις (εργαστηριακές και απεικονιστικές). Μεταξύ αυτών, έγιναν 140 υπέρηχοι, 193 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 80 ακτινογραφίες, 193 triplex καρδιάς, 86 μαστογραφίες, 78 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 30 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης και 30 σπιρομετρήσεις.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αποστολής στους Φούρνους, τα μέλη της πραγματοποίησαν ομιλίες αναφορικά με το κάπνισμα, την υγιεινή διατροφή, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Επίσης, παραδόθηκαν μαθήματα Α' Βοηθειών στους κατοίκους του νησιού, τους στρατιώτες, λιμενικούς και εκπαιδευτικούς.

Τέλος, συνεργάτης-εικαστικός της ομάδας, στο πλαίσιο εφαρμογής εκπαιδευτικού προγράμματος, πραγματοποίησε καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού, καθώς επίσης απασχολούσε με δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά κατά το χρονικό διάστημα που οι γονείς τους εξετάζονταν από το ιατρικό προσωπικό.

Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Πάτμο από 29 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Ιός Έμπολα: 500.000 δολάρια από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την καταπολέμηση του ιού