ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Ισπανία το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη

Από τον ιό Έμπολα φαίνεται πως προσβλήθηκε μία Ισπανίδα νοσοκόμα, αποτελώντας το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

Στην Ισπανία το πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την Ελ Παΐς, η νοσοκόμα, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής Αλκορκόν στη Μαδρίτη, μετείχε στην ιατρική ομάδα του νοσοκομείου Λας Πας - Κάρολος Γ' της Μαδρίτης, στο οποίο νοσηλευόταν ο 69χρονος γιατρός και ιερέας Μανουέλ Γκαρθία Βιέχο.

Πρόκειται για τον δεύτερο Ισπανό ιεραπόστολο που προσβλήθηκε από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Μαδρίτη, όπου και υπέκυψε τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο σήμερα το πρωί με ύποπτα συμπτώματα, έτσι νοσηλεύτηκε σε απομόνωση», δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Άνα Μάτο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το πρωτόκολλο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η νοσοκόμα έφυγε για διακοπές μετά το θάνατο του ιερέα, ενώ άρχισε να αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα του ιού στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση της υγείας της είναι σταθερή και βρίσκεται υπό παρακολούθηση σε μονάδα απομόνωσης.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας δήλωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα και ότι παρακολουθούνται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την ασθενή τις τελευταίες ημέρες.

Υπό παρακολούθηση είναι επίσης και 30 γιατροί και νοσοκόμες που είχαν ασχοληθεί με τη νοσηλεία των δύο Ισπανών ιερέων που πέθαναν από τον Έμπολα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.400 ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφικό οδοιπορικό εκεί που "θερίζει" ο Έμπολα

Έμπολα: Τα νέα εφιαλτικά σενάρια για τον θανατηφόρο ιό

ΠΟΥ: Ζήτημα εβδομάδων οι δοκιμές για το εμβόλιο του Έμπολα