ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εταιρείες έβαζαν «καπέλο» 35% για να καλύψουν τις μίζες

Εισαγγελική πρόταση-βόμβα ρίχνει φως στις συναλλαγές γιατρών και εταιρειών που προμήθευαν δημόσια νοσοκομεία με διάφορα υλικά, βάζοντας «καπέλο» στην τιμολόγησή τους, για να καλύψουν το περιθώριο της μίζας που φέρονται ότι εισέπρατταν γιατροί.

Εταιρείες έβαζαν «καπέλο» 35% για να καλύψουν τις μίζες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης ζήτησε από το Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή τριών ορθοπεδικών καθηγητών Πανεπιστημίου για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) και δωροδοκία μετά τον εντοπισμό καταθέσεων χιλιάδων ευρώ στους λογαριασμούς τους και την εξέταση στοιχείων που αφορούν προμήθειες στα ηλεκτρονικά αρχεία εταιρείας.

Η υπόθεση ερευνήθηκε και στη Θεσσαλονίκη μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy ότι οι πωλήσεις υλικών στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που έφτανε το 35% και ότι απ' αυτό το 20% κατέληγε στις τσέπες γιατρών που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μπακέλας στην πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο ζήτησε την παραπομπή στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων τριών γιατρών της Θεσσαλονίκης, υπολογίζοντας ότι από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης δύο νοσοκομεία της πόλης και συγκεκριμένα τα «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, ζημιώθηκαν στο διάστημα 2001-2006 με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική πρόταση υπολογίζεται ότι το όφελος των κατηγορουμένων φτάνει συνολικά σε ποσό το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.