ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Α. Ξανθός: «Στόχος της Εξεταστικής η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας»

«Η διαδικασία της Εξεταστικής θα είναι ένα σημαντικό βήμα ηθικοποίησης του συστήματος υγείας στη χώρα μας» ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή τη σημερινή πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014, η οποία κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Α. Ξανθός: «Στόχος της Εξεταστικής η ηθικοποίηση του συστήματος Υγείας»

Σκοπός της Εξεταστικής για την Υγεία είναι να «αναδειχθούν σε όλη τους την έκταση οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες του συστήματος Υγείας, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες όπου και εάν υπάρχουν, ώστε να εξυγιανθεί ένα πολιτικό σύστημα που είχε ταυτιστεί με το πάρτι που γινόταν στον χώρο της Υγείας» πρόσθεσε.

«Στόχος μας δεν είναι η παρελθοντολογία, αλλά η θεσμική θωράκιση και εξυγίανση ενός συστήματος που όλοι γνωρίζουν ότι λειτουργούσε ασύδοτα και παρήγαγε αδιαφάνεια, προκλητή ζήτηση, σπατάλη, διαφθορά και εκμετάλλευση του ασθενούς» τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Ο τομέας της Υγείας έχει δομικά προβλήματα αδιαφάνειας, διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, γι’ αυτό κάνουμε την Εξεταστική, για να έρθουν στο φως πρακτικές που ζημίωσαν το κράτος και κατ' επέκταση τους πολίτες» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και επισήμανε ότι η Επιτροπή θα αναδείξει και τις τυχόν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για πολιτικά πρόσωπα, αλλά και άλλους κρατικούς λειτουργούς.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, την περίοδο που θα διερευνήσει η Εξεταστική «σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας». «Είμασταν οι πρώτοι που ταχθήκαμε ανοιχτά υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας στη χώρα και στόχος μας είναι η δημόσια υγεία να ξαναγίνει αντάξια των αναγκών όλων των πολιτών» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της διαφάνειας, για να καταλήξει: «Η διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και υπονόμευσαν διαχρονικά το δημόσιο συμφέρον είναι δέσμευσή μας».