ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το αξιαγάπητο λαμπραντόρ που «μυρίζει» τον καρκίνο (βίντεο)

Τα σκυλιά φημίζονται για την εξαιρετική όσφρησή τους, συνήθως όμως τη χρησιμοποιούν για να εντοπίζουν θαμμένα κόκαλα ή άλλες λαχταριστές λιχουδιές.

Το αξιαγάπητο λαμπραντόρ που «μυρίζει» τον καρκίνο (βίντεο)

Όμως η Ντέζι δεν είναι σαν τα άλλα σκυλιά. Η μύτη της είναι «εργαλείο ανίχνευσης» του καρκίνου!

Η Ντέζι είναι ένα αξιαγάπητο λαμπραντόρ ηλικίας δέκα ετών που προσφάτως έλαβε μετάλλιο για τη συνεισφορά της. Έλαβε την εκπαίδευσή της από τον οργανισμό Medical Detection Dogs και έχει καταφέρει να εντοπίσει 550 περιστατικά καρκίνου από σύνολο 6.500 δειγμάτων.

Χάρη στην οξύτατη όσφρησή της, η Ντέζι μπορεί να εντοπίζει χημικές ουσίες που απελευθερώνουν τα καρκινικά κύτταρα στην αναπνοή, το δέρμα ή τα ούρα. Μάλιστα, βοήθησε να εντοπιστεί ο καρκίνος στην ιδιοκτήτριά της το 2009. Η Δρ Claire Guest είναι Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού και είχε εκδηλώσει πριν από πέντε χρόνια καρκίνο στο μαστό.

«Η Ντέζι έσπρωχνε με τη μουσούδα της και τις πατούσες της το στήθος μου και αυτό με ανησύχησε», δηλώνει η ιδιοκτήτρια. «Έκανα τις απαραίτητες εξετάσεις και οι γιατροί μου είπαν ότι έχω καρκίνο στο μαστό σε πρώιμο στάδιο. Χάρη στη Ντέζι ο καρκίνος εντοπίστηκε έγκαιρα.»

{youtube}2hIoKp1i5hk{/youtube}

Η Ντέζι είναι ένα από τα πολλά σκυλιά που έχουν λάβει το μετάλλιο του Κυανού Σταυρού από τη χρονιά που ιδρύθηκε ο οργανισμός Medical Detection Dogs (1897). Οι σκύλοι εκπαιδεύονται να επιτελούν αυτό το ηρωικό έργο καθώς η μύτη τους διαθέτει 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς. Η ανθρώπινη μύτη διαθέτει μόλις 5 εκατομμύρια.

Τα σκυλιά εκπαιδεύονται στον οργανισμό από πολύ μικρή ηλικία, με τη βοήθεια δειγμάτων που προέρχονται από καρκινοπαθείς αλλά και υγιή άτομα, ώστε να μαθαίνουν να εντοπίζουν τις ζωτικής σημασίας διαφορές.

{youtube}bvxqHecbmOo{/youtube}