ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Phillip Hughes: Γιατί «έφυγε» ο αθλητής από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Ο κόσμος του αθλητισμού θρηνεί από εχθές το χαμό του νεαρού παίκτη του κρίκετ Phillip Hughes, λόγω τραυματισμού που υπέστη στη βάση του κρανίου του κατά τη διάρκεια αγώνα στη Αυστραλία.

Phillip Hughes: Γιατί «έφυγε» ο αθλητής από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Ο Hughes παρέμεινε σε κώμα για δύο ημέρες πριν υποκύψει στα τραύματά του. Αν και ο αθλητής φορούσε κράνος, το μπαλάκι τον χτύπησε ψηλά στον αυχένα, προκαλώντας ρήξη και εκτενή αιμορραγία σε κεντρική αρτηρία του κεφαλιού του.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του BBC, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και ευάλωτο όργανο, γι' αυτό και περιβάλλεται από το κρανίο. Υπάρχουν όμως «αδύναμα σημεία» κοντά σε αυτόν, όπως ο αυχένας, και αν αυτά πληγούν το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο, δηλώνει ο καθηγητής Νευροχειρουργικής Peter Hutchinson από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

«Ο αυχένας μπορεί να κινείται με ευκολία, όμως η ικανότητα αυτή συνεπάγεται τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού των αιμοφόρων αγγείων λόγω υπέρμετρης καταπόνησης ή άμεσου πλήγματος», αναφέρει ο καθηγητής.

Οι σπονδυλικές αρτηρίες διαπερνούν τον αυχένα κι έτσι το χτύπημα που δέχτηκε ο Hughes από το μπαλάκι προκάλεσε ρήξη. Οι σπονδυλικές αρτηρίες τροφοδοτούν το εγκεφαλικό στέλεχος, το οποίο ελέγχει τη διαδικασία της αναπνοής και τον καρδιακό παλμό, γι' αυτό και μετά το χτύπημα ο αθλητής σταμάτησε αμέσως να αναπνέει.

Australias-Phillip-Hughes-001

Η ρήξη των σπονδυλικών αρτηριών είναι σπάνιο φαινόμενο στο χώρο της Ιατρικής. Υπάρχουν δύο είδη ρήξης, η εστιακή και η διάχυτη.

Η εστιακή ρήξη είναι συνήθως αποτέλεσμα πτώσης ή άλλου τραυματισμού. Αφορά σε βλάβη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό αιματοπήγματος (θρόμβος). Ο θρόμβος καταλαμβάνει χώρο και ασκεί πίεση στον εγκέφαλο, στερώντας του το ζωτικό οξυγόνο και οδηγώντας τα κύτταρα στο θάνατο. Η αφαίρεση του θρόμβου είναι απαραίτητη προκειμένου να σωθεί η ζωή του ασθενούς.

Εάν όμως η βλάβη είναι εκτεταμένη, ο τραυματισμός επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και εκδηλώνεται γενικευμένο οίδημα. Υπάρχει στο εσωτερικό του κρανίου αυξημένη πίεση κι έτσι η ροή του αίματος είναι μειωμένη. Η θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθούν οι ειδικοί περιλαμβάνει τη μείωση της πίεσης εντός του κρανίου.

Οι επακόλουθες βλάβες έπειτα από το χτύπημα στο κεφάλι ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή και δεν εξαρτώνται πάντα από το πόσο δυνατό είναι το ίδιο το χτύπημα. Ένας φαινομενικά ήπιος τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες και αντιθέτως ένας ασθενής που έχει υποστεί σοβαρό τραύμα να αναρρώσει πλήρως.

Μεγαλύτερη σημασία έχει το ακριβές σημείο του τραυματισμού, καθώς ορισμένες περιοχές είναι πιο ευαίσθητες και σημαντικές από άλλες. Για παράδειγμα, η αιμορραγία στον κινητικό φλοιό μπορεί να οδηγήσει στην παράλυση, ενώ η βλάβη στον οπτικό φλοιό μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση.