ΥΓΕΙΑ

Ο παράγοντας που επιταχύνει το Αλτσχάιμερ έως και κατά 9 χρόνια

Το Αλτσχάιμερ είναι μια μη αναστρέψιμη, προοδευτική εγκεφαλική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την αποδυνάμωση της μνήμης, τις αλλαγές της συμπεριφοράς και τη νοητική κατάπτωση.

Ο παράγοντας που επιταχύνει το Αλτσχάιμερ έως και κατά 9 χρόνια

Είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας και υπολογίζεται ότι αναλογεί σε ποσοστό 60-80% όλων των περιστατικών άνοιας. Αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από άνοια στον κόσμο, τα 30-40 εκατομμύρια παρουσιάζουν βλάβες στον εγκέφαλο χαρακτηριστικές του Αλτσχάιμερ

Τα συμπτώματα της νόσου συνήθως εξελίσσονται με αργό ρυθμό σε βάθος πολλών ετών, καταλήγοντας να στερούν από το άτομο την ανεξαρτησία και τη λειτουργικότητά του.

Ταχύτερη η έλευση του Αλτσχάιμερ μετά από χτύπημα στο κεφάλι

Νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuropsychology δείχνει ότι σημαντικό ρόλο στην ηλικία εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ παίζουν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (TBI), όπως αυτές που συμβαίνουν συχνά στο ράγκμπι, στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα επαφής.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Σαουθγουέστερν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, με επικεφαλής τον νευροψυχολόγο Δρ Μονρό Κόλλουμ, πραγματοποίησαν νεκροτομή στους εγκεφάλους 2.133 ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εκ των ασθενών είχαν υποστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους κρανιοεγκεφαλική κάκωση που συνοδεύτηκε από απώλεια των αισθήσεων για περισσότερα από 5 λεπτά έλαβαν σε γενικές γραμμές νωρίτερα τη διάγνωση για Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που δεν είχαν χτυπήσει ποτέ στο κεφάλι.

Η χρονική απόσταση μεταξύ των διαγνώσεων στις δύο ομάδες ήταν μάλιστα αξιοσημείωτη, αφού ήταν κατά μέσο όρο 2,5 χρόνια και έφτανε έως και τα 9.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους εγείρει σημαντικά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν στο μέλλον, όπως το ποιοι είναι οι ακριβείς μηχανισμοί που καθιστούν τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, αλλά και το ποιοι άλλοι παράγοντες εμπλέκονται ενδεχομένως στην πρώιμη εμφάνιση της νόσου. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονές στον εγκέφαλο, οι οποίες πιθανώς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ, ενώ η κληρονομική προδιάθεση ενός ατόμου απέναντι στη νόσο δρα επιβαρυντικά ως προς την εμφάνιση της νόσου.

Πέντε στρατηγικές που καθυστερούν το Αλτσχάιμερ

Αν και δεν είναι δυνατό να μηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ, ορισμένες παράμετροι του τρόπου ζωής έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως εξαιρετικά βοηθητικές για την επιβράδυνση της νόσου.

Τις πέντε βασικότερες μπορείτε να δείτε στην παρακάτω gallery!

Δείτε κι αυτό:

Μεσογειακή διατροφή & δίαιτα MIND: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Άνοια: Πώς την ξεχωρίζουμε από ασθένειες με ίδια συμπτώματα

Αλτσχάιμερ: Μπορούν να αντιστραφούν τα συμπτώματα & πώς;

Πώς οι παθήσεις της καρδιάς γερνούν τον εγκέφαλο - Τι μπορείτε να κάνετε