ΥΓΕΙΑ

Πώς οι παθήσεις της καρδιάς γερνούν τον εγκέφαλο - Τι μπορείτε να κάνετε

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη της σύνδεσης των καρδιακών παθήσεων και των προβλημάτων μνήμης.

Πώς οι παθήσεις της καρδιάς γερνούν τον εγκέφαλο - Τι μπορείτε να κάνετε

Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στις ΗΠΑ, οι ηλικιωμένοι που η καρδιά τους αντλεί λιγότερο αίμα, έχουν περιορισμένη ροή αίματος και στους κροταφικούς λοβούς, περιοχή που ξεκινά η παθολογία της άνοιας.

Ειδικότερα, όσοι ήταν σε χειρότερη φυσική κατάσταση και ήταν πιο επιβαρυμένη η υγεία της καρδιάς τους, είχαν εγκέφαλο κατά 20 χρόνια πιο γερασμένο από το φυσιολογικό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να αφυπνίσουν όλους, προκειμένου να ασκούνται τουλάχιστον 30 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα για να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

«Προς το παρόν γνωρίζουμε αρκετά για το πώς μπορούμε να προλάβουμε και να διαχειριστούμε πολλές καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς να αποτρέψουμε ή να θεραπεύσουμε τη νόσο του Αλτσχάιμερ », δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Angela Jefferson, διευθύντρια του Κέντρου Μνήμης και Αλτσχάιμερ Βάντερμπιλτ.

«Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή μας βοηθά να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις μας στη διαχείριση της καρδιακής υγείας ώστε να αντιμετωπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για την απώλεια μνήμης σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας πριν την ανάπτυξη γνωστικών προβλημάτων» πρόσθεσε.

old people dog

Η μελέτη συμπεριέλαβε 314 ανθρώπους μέσης ηλικίας 73 ετών, όλοι μέλη του προγράμματος Vanderbilt Memory & Aging Project

Περίπου το ένα τρίτο (39%) των συμμετεχόντων είχαν συμπτώματα ήπιας γνωστικής εξασθένησης, παράγοντα κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι υπόλοιποι είχαν φυσιολογική γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ηχοκαρδιογράφημα, μια εξέταση που χρησιμοποιεί υπερήχους για την εξέταση της καρδιάς, προκειμένου να μετρήσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και μαγνητική τομογραφία για να ελέγξουν την αιμάτωση του εγκεφάλου.

Διαπίστωσαν ότι η κακή υγεία της καρδιάς μπορεί να γεράσει κατά 20 χρόνια τον εγκέφαλο.

«Ένας τρόπος να αξιολογηθούν αυτά τα ευρήματα είναι να καθοριστεί πώς ένας χρόνος γήρανσης σχετίζεται με τη ροή αίματος στον εγκέφαλο», δήλωσε η Δρ Τζέφερσον.

«Στη συνέχεια, συγκρίνουμε την επίδραση ενός έτους γήρανσης με την επίδραση του χαμηλότερου καρδιακού δείκτη. Όταν το κάνουμε αυτό, διαπιστώνουμε ότι η επίδραση του καρδιακού δείκτη στη ροή αίματος στους κροταφικούς λοβούς αντιστοιχεί σε ηλικία 15 έως 20 ετών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Δρ Τζέφερσον, η μελέτη δείχνει ότι καθώς γερνάμε, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθάμε τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και όσο περισσότερη άσκηση κάνουμε, τόσο χαμηλότερο είναι ο κίνδυνος άνοιας.

«Είναι πλέον σαφές από ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών στοιχείων ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και της υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε η Δρ Maria Carrillo, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας του Συνδέσμου Αλτσχάιμερ.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Κακή μνήμη: 5 σημάδια ότι αποτελεί προάγγελο Αλτσχάιμερ

Πρόληψη άνοιας: Τα 7 βήματα για έναν υγιή εγκέφαλο