ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί μυρίζουμε την καταιγίδα που πλησιάζει;

Η μύτη μας μπορεί να ανιχνεύει τη χαρακτηριστική μυρωδιά της βροχής που πλησιάζει και τώρα οι επιστήμονες γνωρίζουν το γιατί!

Γιατί μυρίζουμε την καταιγίδα που πλησιάζει;

Με τη βοήθειας κάμερας υψηλής ταχύτητας, διαπιστώθηκε ότι οι σταγόνες της βροχής απελευθερώνουν σύννεφα μικροσκοπικών σωματιδίων όταν έρχονται σε επαφή με επιφάνειες, όπως το χώμα και τα φύλλα των δέντρων. Τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται με τον αέρα και προμηνύουν την επιδείνωση του καιρού έως και αρκετές ημέρες πριν.

rain1

Οι ερευνητές κατέγραψαν τη στιγμή που μια σταγόνα προσκρούει σε μια επιφάνεια, απελευθερώνοντας αερολύματα

Όταν μια σταγόνα της βροχής προσκρούει σε μια ανώμαλη επιφάνεια, παγιδεύει αέρα που εκτοξεύεται προς τα επάνω και σκάει ορμητικά, όπως ο αφρός σε ένα ποτήρι σαμπάνια.

Αυτές οι μικροσκοπικές φυσαλίδες μεταφέρουν απειροελάχιστες ποσότητες αρωματικών σωματιδίων, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μίλια μακριά με τον αέρα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η μύτη μας αναδεικνύεται σε... εργαλείο πρόβλεψης του καιρού, ανιχνεύοντας την καταιγίδα που πλησιάζει!

Το φαινόμενο ονομάζεται Petrichor και είναι συχνότερο τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) που εκπόνησαν τη σχετική μελέτη, διαφορετικά είδη βροχής συνδέονται και με διαφορετικές μυρωδιές.

Αναλυτικά στοιχεία για την έρευνα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.

Διαβάστε επίσης:

Η μύτη μας μπορεί να ανιχνεύει τις αρρώστιες!
Αν δεν μυρίζετε αυτά, έχετε σοβαρό πρόβλημα υγείας!
Η μύτη μας ανιχνεύει ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές
Η μύτη μας μυρίζει τον κίνδυνο πριν τον αντιληφθεί ο εγκέφαλος